“Na een jaar is iedereen helemaal mee met het verhaal”

LEUVEN9
gepubliceerd op 08/08/2019
Enchanté, Nicole! 

Nicole is een gedreven onderneemster. Ze is afkomstig uit Nederland maar woont al tien jaar in België door de grotere mogelijkheid aan tewerkstelling. Nicole behaalde net haar masterdiploma in de rechten en volgt nog een opleiding in de hydro-technologie van de automechanica. Momenteel ontwikkelt ze motoren die draaien op waterstofverbranding. Nicole is super gepassioneerd door het onderwerp en leert zichzelf er constant over bij. Naast motoren op de markt introduceren, is haar grote droom om naar de Verenigde Staten te verhuizen, liefst van al naar Hawaï. 

Momenteel zit Nicole in een moeilijke situatie, maar ze is van plan de wereld te veranderen. Zoveel is zeker.

Hoe ken je Enchanté?


Dat weet ik eigenlijk niet meer. Ik denk dat ik de stadsplannetjes ergens heb zien liggen. Dat is al een eindje geleden. 

Maak je al sinds de oprichting gebruik van het netwerk? 


Ja, ik kom regelmatig in de Vooruit. Ik voel me hier op mijn gemak omdat ik iemand ben die zich thuis voelt in grote ruimtes. De Vooruit is groot genoeg en ik studeer hier graag. Ze spelen ook altijd goede muziek.


Waarvoor gebruik je het netwerk allemaal? 


Voor vanalles. Ik maak zowel gebruik van de basis- als de uitgestelde diensten. Ik probeer dat met mate te doen, maar soms heb ik het echt te druk en dan ga ik naar de Vooruit een uitgestelde soep eten.


Is Enchanté volgens jou een meerwaarde? 


Absoluut. Vorig jaar was het concept nog even wennen, dat kon je aan iedereen op straat merken. Na een jaar is iedereen helemaal mee in het verhaal. Wij, de gebruikers, zijn enorm dankbaar. Door de wisselwerking tussen hartelijke handelaars en gebruikers ontstaat er positieve energie. Dit zet een opwaartse energiestroom in gang, die op zijn beurt weer wordt uitgewisseld met anderen. Ik denk dat dat ook de opzet is van Enchanté.

“Door de wisselwerking tussen hartelijke handelaars en gebruikers ontstaat positieve energie. Dit zet een opwaartse energiestroom in gang, die op zijn beurt weer wordt uitgewisseld met anderen” 

Door Enchanté ben ik ook al heel veel andere positieve dingen tegengekomen. Normaal gezien ging ik bijvoorbeeld nooit naar de Oxfam Wereldwinkel. Ik had iets nodig en ben via het netwerk toch in de winkel beland. Nu ga ik er graag en regelmatig naartoe.

Ik heb Enchanté tijdens de winter echt nodig gehad. Als bedanking heb ik voor Enchanté eens spontaan een poster gemaakt om mensen te vragen voor Enchanté te stemmen toen zij waren genomineerd voor de Federale Prijs Armoedebestrijding in mei. Ik heb die poster toen in heel Gent verspreid.

Welke ontmoeting of gebeurtenis zal jou bijblijven?


Ik ben nogal op mezelf. De enige mensen die ik doorgaans ontmoet, zijn de handelaars van Enchanté. Over het algemeen heb ik daar hele positieve ervaringen mee. Soms kom ik ook ‘gewone klanten’ tegen. Soms treed ik met hen in gesprek en er is mij al eens een kopje koffie aangeboden.

Ik probeer veel reclame te maken voor Enchanté. Ik loop altijd met een stuk of tien stadsplannetjes op zak die ik uitdeel. Sommige mensen zijn zó blij wanneer ze een plannetje ontvangen. Ze beschouwen dat echt als een cadeau. Zo gaat het balletje weer aan het rollen.
Welk cliché rond dak- en thuislozen wil je de wereld uit helpen? 


Dat ze allemaal profiteurs en stukjes krapuul zijn. In veel gevallen zijn het gewoon mensen die toevallig slachtoffer geworden zijn van de maatschappij, vaak door de alle regelgeving. Soms komen mensen echt in bizarre situaties terecht. Toch blijven het gewoon mensen. Iedereen moet knokken om te overleven. Voor de één is dat al moeilijker dan voor de ander, maar als je op een rustige, vriendelijke en respectvolle manier met elkaar omgaat, wordt veel al een stuk makkelijker.

Het zijn uiteraard niet allemaal engeltjes. Sommige mensen hebben het nodig dat je hen laat weten wanneer ze zich ongepast gedragen. Wat je niet mag doen is ze bij voorbaat veroordelen. Hartelijke handelaars zien Enchanté gebruikers niet als profiteurs. Het is ook niet nodig om een gigantisch engagement op te nemen. Door vijf minuten vriendelijk te zijn, kan je voor iemand in een moeilijke situatie veel betekenen. Je wordt dan als ‘normaal’ behandeld in jouw bizarre situatie, je wordt gezien als mens.

“Door vijf minuten vriendelijk te zijn, kan je voor iemand in een moeilijke situatie veel betekenen. Je wordt dan als ‘normaal’ behandeld in jouw bizarre situatie, je wordt gezien als mens.”

Wat betekent solidariteit voor jou? 


Humaniteit, vriendelijkheid en menswaardigheid. Met dit laatste bedoel ik niet zozeer medeleven maar eerder gewoon respect. Dat is iets wat je bij Enchanté vindt. Ze maken iets hartverwarmend op een commerciële manier. Gebruikers van het netwerk begeven zich in een normale omgeving en krijgen respect. Bij sociale instanties voel ik dat veel minder, daar ben je vaak nog het probleem. Ik lig soms met hulpverleners in de knoop, mede omdat ik vind dat ik daar niet pas. Hetgeen dat je creëert met Enchanté, commerciële maatschappelijkheid, past veel beter bij mij. 


Kan je Enchanté in drie woorden beschrijven? 


“Vriendelijk, hartverwarmend, solidair.” 

Enchanté vzw

info@enchantevzw.be