Een warme start voor Brooddoosnodig in Aalst

2024/09/22

Een interview met directrice Tinneke van Impe tijdens de Kick-off in BSBO De Brug in Aalst.

Alle nieuwsberichten

Met veel enthousiasme verwelkomen wij vier Aalsterse scholen: De Brug, De Nieuwe Arend, ’t Krawietelken en Vrije Basisschool Moorselbaan in ons Brooddoosnodig-netwerk. Op een warme nazomerdag vierden we de feestelijke aftrap van Brooddoosnodig in Aalst met een grote picknick bij BSBO De Brug. Bij aankomst hing er al een vrolijke en uitnodigende sfeer in de lucht. De bomen waren versierd met kleurrijke slingers, muziek speelde op de achtergrond, en lange tafels vol vers gesneden groentjes stonden klaar om de leerlingen te verwelkomen. 

Vol nieuwsgierigheid kwamen de leerlingen één voor één hun brooddoos vullen. Sommigen kozen meteen hun favoriete groente, terwijl anderen aarzelend nieuwe smaken uitprobeerden. Met hun goedgevulde brooddozen zochten ze een plekje op de picknickdekens en genoten van een gezellige, gezonde lunch samen. De sfeer was ontspannen en vrolijk. 

Tijdens het picknicken spraken wij met Tinneke Van Impe, directrice van basisschool voor buitengewoon onderwijs De Brug. Ze legde uit hoe de school betrokken raakte bij Brooddoosnodig en waarom ze besloten hebben om in het project te stappen. "BSBO De Brug werkt al jarenlang samen met de brugfiguren van Vierde Wereldgroep, een fijne en zinvolle samenwerking," vertelt Van Impe. "Vanuit die samenwerking werd Brooddoosnodig geïntroduceerd binnen ons kernteam. We waren meteen enthousiast en hebben ons kandidaat gesteld." 

Uit een nulmeting op de school bleek dat de meeste kinderen wel een gevulde brooddoos meenemen, maar dat deze vaak niet voedzaam is. "Door die meting zagen we dat leerlingen regelmatig koude frietjes, worstenbroodjes of stukjes pizza mee naar school hadden," vertelt Van Impe. "Een nog grotere zorg is dat veel kinderen zonder ontbijt naar school komen. Omdat leerlingen met collectief busvervoer naar school worden gebracht, moeten ze vaak vroeg uit bed, waardoor er soms geen tijd is voor een ontbijt. Dit heeft een direct effect op hun concentratie en leerprestaties op school." 

Om hier verandering in te brengen, start de school met het aanbieden van extra groentjes bij de lunch van de leerlingen. Na nieuwjaar willen ze ook voedzame ontbijten op school aanbieden. Van Impe benadrukte dat ze via Brooddoosnodig ook ouders hopen te sensibiliseren. "We willen een voorbeeld stellen en hopen dat de kinderen hun ervaringen thuis delen," legt ze uit. Door praktische tips te geven, zoals het ’s avonds voorbereiden van een ontbijt, hoopt de school ouders te inspireren om ook thuis voedzame keuzes te maken. 

Ouderbetrokkenheid speelt binnen De Brug een centrale rol. De school probeert 100% van de ouders te bereiken via toegankelijke kanalen en nodigt hen actief uit om deel te nemen aan schoolactiviteiten. Volgens Van Impe is het belangrijk dat ouders zich welkom en veilig voelen om hun vragen te stellen. Brooddoosnodig biedt een mooie kans om ouders nog meer bij de school te betrekken en hen te ondersteunen waar nodig. 

Ook op de kickoff waren de ouders talrijk aanwezig. Ze genoten niet alleen van de feestelijke sfeer, maar hielpen ook actief bij de voorbereiding van het evenement. Het kernteam van de school, samen met enkele betrokken ouders, hadden hard gewerkt aan de voorbereidingen voor de grote picknick. Het groentenbuffet was speciaal gekozen om de kinderen uit te dagen nieuwe smaken te ontdekken. Door elkaar aan te moedigen, proefden de kinderen radijsjes en andere gezonde groentjes. Dit soort initiatieven maakt het eten van voedzame maaltijden niet alleen leerzaam, maar ook leuk voor de kinderen. Bovendien wordt dit enthousiasme doorgetrokken naar de klas, waar regelmatig wordt gekookt. 

De directrice is tevreden met deze dag en dankbaar voor zowel de steun van de brugfiguren als de stad Aalst, die beide een essentiële rol spelen in het project. Met veel enthousiasme en betrokkenheid hebben zij bijgedragen aan een positieve start van het project.

Wij wensen BSBO De Brug veel succes en heten hen van harte welkom bij Brooddoosnodig! 

Trakteer hier

Enchanté vzw

Vlasgaardstraat 52
9000 Gent