Over ons

Enchanté is een non-profitorganisatie die mensen met elkaar verbindt daar waar het goed voelt. Met onze hartelijke initiatieven streven we naar een samenleving die echt lééft. Waar iedereen erbij hoort en zorgt voor elkaar.

Onze roots & missie

Een samenleving werkt pas echt als mensen hechter met elkaar verbonden zijn. Vanuit deze rotsvaste overtuiging en hun diepste engagement startten in 2017 enkele burgers het initiatief om Gentenaars met en zonder kwetsbare achtergrond voor elkaar te laten zorgen. Enchanté! Fijne kennismaking! Hoe gaan we te werk? Eentje trakteren aan iemand met wat minder. Zo eenvoudig kan het zijn. Het netwerk van Hartelijke Plekken breidde uit naar andere Vlaamse steden en in 2021 gingen we ook de strijd aan tegen honger op school met het initiatief Brooddoosnodig. Zo creëren we samen met hartelijke handelaars, scholen, ambassadeurs, vrijwilligers en iedereen die wil een wereld waarin we elkaar trakteren op een hartelijke plek. Want hier gebeurt het!

Het Enchanté team

Hartelijkheid kent geen grenzen. Wij ondersteunen iedereen die van de wereld een hartelijke plek wil maken. Voor de overkoepelende organisatie tot posters in het kleinste hoekje, dit zijn de mensen achter Enchanté.

Kernteam

Een energieke spring in-t veld met een gezonde dosis idealisme! Elke dag een (klein) verschil maken, is haar streven. Als coördinator ondersteunt Kim het Enchanté team in al haar activiteiten en zet ze de lijnen uit voor de toekomst.

Kim Swyngedouw

Coördinator

Eerlijk en enthousiast, en met een ongeziene focus voor financiën en processen. Bart heeft de gave mensen mee te nemen in een verhaal en zo onze hartelijke platformen te doen groeien.

Bart Cleymans

Verantwoordelijke Groei en Processen

Een geboren netwerker en relatiebouwer. Miguel kent altijd wel iemand om je vooruit te helpen. Hij verbindt graag mensen met elkaar en is steeds op zoek naar samenwerkingen die bijdragen aan een samenleving waar iedereen erbij hoort.

Miguel De Meyer

Projectmedewerker Hartelijke Plekken

Een goeie portie joie de vivre en daadkracht. Daarmee gaat Nele op zoek naar opportuniteiten, zodat mensen binnen en buiten ons hartelijk netwerk elkaar vinden. Naast Gent, ondersteunt ze de vrijwilligers in de West-Vlaamse steden Kortrijk, Roeselare en Veurne.

Nele Roelens

Projectmedewerker Hartelijke Plekken

Met een positieve ingesteldheid en een stevige portie enthousiasme wil Fien in al wat ze doet maatschappelijke impact bereiken. Als leerkracht heeft ze een groot hart voor kinderen en jongeren en streeft ze naar gelijke onderwijskansen voor iedereen. Vol passie ondersteunt ze regio Brussel, Brugge, Roeselare, Dendermonde, Asse en Maldegem.

Fien Vermeulen

Projectmedewerker Brooddoosnodig

“Als sociaal werker die streeft naar een samenleving waar iedereen zichzelf kan zijn zonder op externe drempels te botsen versterkt Margo het brooddoosnodig team. Met veel enthousiasme ondersteunt ze regio Gent, Sint-Truiden, Zuid-Oost Hageland, Leuven en Vilvoorde.”

Margo Maebe

Projectmedewerker Brooddoosnodig

Josse, onze verhalensprokkelaar, is gepassioneerd door de kunst van luisteren en delen. Ze hecht veel belang aan het creëren van een ruimte waar mensen zich gehoord voelen en hun verhalen kunnen delen. Voor haar is het delen van verhalen essentieel, omdat ze gelooft dat het bijdraagt aan begrip, empathie en verbondenheid tussen mensen.

Josse Lietaert

Storyteller

Oprichters

Als ex-thuisloze ken ik de noden van mensen in armoede en daklozen. Deel uitmaken van de samenleving, er staan, uit je isolement komen, ... is niet evident. Enchanté was hetgeen ik miste in mijn moeilijkste periode. Toen ik hoorde over de oprichting, heb ik me direct aangesloten.

Alain Bergmans

Als Gentenaar en sociaal werker prikkelen de thema's eenzaamheid, dak- en thuisloosheid me al jaren. In de stad word je er elke dag op één of andere manier mee geconfronteerd. Geïnspireerd door Le Carillon in Parijs, rolden we daarom dit positieve en verbindende project uit in Gent.

Annelies Mincke

Mijn schouders onder Enchanté zetten was een evidentie. Voor elkaar zorgen is geen evidentie. Enchanté maakt dit makkelijker voor elke burger en handelaar, zorgen voor elkaar is het begin van alles in een maatschappij.

Ann Homblé

Uit gesprekken met dak- en thuisloze Gentenaars bleek voedsel of onderdak niet hun grootste probleem, maar een plaats waar ze (zichzelf) mogen zijn en aanvaard worden zonder scheef bekeken te worden. Als iedereen een beetje geeft en neemt, dan is dit perfect mogelijk.

Johan Geldof

Solidariteit met de glimlach, dat is wat onze samenleving nodig heeft. Iedereen is gelijkwaardig en toch vallen er mensen uit de boot. Dat gevoel was het startschot voor Enchanté, een burgerinitiatief dat ik met hart en ziel mee heb opgebouwd.

Marie Haspeslagh

Bij de opstart van Enchanté was ik coördinator van straathoekwerk, waar mijn collega’s werken met mensen die niet bij de maatschappij horen, die de boot hebben gemist. Met Enchanté maken we van de stad weer een dorp waar mensen zorg dragen voor elkaar.

Steven Gillis

Enchanté spreekt me heel erg aan als vorm van kwartiermaken. Het zet in op gastvrijheid. Daarom wou ik dit project graag mee ontwikkelen.

Peter Dierinck

Trakteer hier

Enchanté vzw

Vlasgaardstraat 52
9000 Gent