Brooddoosnodig in Maldegem: Een kijkje in De Parel

2024/04/25

Dit schooljaar is Brooddoosnodig van start gegaan in zeven Maldegemse scholen. Na enkele maanden besloten we samen met de lokale partner de verschillende scholen te bezoeken om te zien hoe het project verloopt. Tijdens ons bezoek kregen we de kans om te praten met Christel Pauwels, de directrice van De Parel.

Alle nieuwsberichten

We treffen Christel, een gepassioneerde vrouw met een grote toewijding aan haar school, in haar kantoor. De Parel, gelegen in een van de wijken van Maldegem, is een kleine dorpsschool met vierennegentig leerlingen verdeeld over drie combigroepen: kleuters, het eerste tot het derde leerjaar en het vierde tot het zesde leerjaar. Begin dit schooljaar stapte ze in het Brooddoosnodig project.

"We zijn met het Brooddoosnodig project gestart omdat we merkten dat veel kinderen minder voedzame lunchpakketten meenamen naar school," begint Christel haar verhaal. “Een niet voedzame brooddoos bevatte bijvoorbeeld alleen maar donuts, boterkoeken of boterhammen met choco, zonder groenten of fruit.”

Op elke school hebben ze de vrijheid om Brooddoosnodig op hun eigen manier in te vullen. Bij De Parel kiezen ze voor een ontbijthoekje en brooddoosverrijking. "Ons doel is om 's ochtends ondersteuning te bieden aan kinderen die zonder ontbijt naar school komen. Ze kunnen om een gezonde ontbijtkoek vragen. Daarnaast hebben we ook rijstwafels toegevoegd aan ons assortiment als gezond tussendoortje. Maar vooral tijdens de lunch proberen we de kinderen die boterhammen eten of warm eten extra stukjes fruit, groenten of een yoghurtje te geven als aanvulling op hun lunch."

Door de leerlingen nieuwe voedingsmiddelen te laten proeven en hen bewust te maken van het belang van voedzame maaltijden, heeft De Parel al positieve veranderingen gezien in de eetgewoonten van de leerlingen. Ze merken dat de kinderen meer openstaan voor gezonde opties en met plezier groenten en fruit eten.

Christel benadrukt ook het belang van financiële ondersteuning: "Brooddoosnodig is een mooi project en het is fijn om zo financiële ondersteuning te krijgen. Elke school krijgt zijn werkingsbudget vanuit de overheid, maar voor een kleine school zoals de onze is alle extra steun welkom. We hebben nog niet veel donaties ontvangen, maar wel specifieke gerichte schenkingen, en dat is leuk," voegt ze eraan toe.

Op pyjamadag organiseert De Parel elk jaar een ontbijt voor de hele school. Een evenement waar ze veel waarde aan hechten. Voor Brooddoosnodig haalden ze het budget voor het ontbijt uit het werkingsbudget. Maar dit jaar kon De Parel het ontbijt volledig financieren met het budget en de schenkingen die via Brooddoosnodig binnenkomen waardoor ze het werkingsbudget kunnen inzetten voor iets anders.

Als we vragen naar pyjamadag verschijnt er een glimlach op Christels gezicht. Met plezier vertelt ze over het ontbijtbuffet. “Iedereen komt in pyjama naar school. De leraren zorgen voor een gezond buffet met fruit, lekkere boterhammetjes, yoghurt en meer. De kinderen komen met plezier aanschuiven en iedereen zit door elkaar, de kleintjes bij de groten, en de groten zorgen voor de kleintjes," beschrijft Christel. "Het is geweldig om te zien hoe eetmomenten verbinding en zorgzaamheid creëren. Zo'n doelstelling leer je niet in één klas, maar het ontstaat tijdens momenten als deze."

Naar de toekomst toe is De Parel zeer vastberaden: “Door kinderen nieuwe dingen te laten proeven, zetten we een grote stap vooruit”, daar willen ze op inzetten, “we willen gezonde eetgewoonten blijven bevorderen en kinderen blijven enthousiasmeren om fruit, groenten en zuivel te blijven eten en hoewel we misschien niet alle veranderingen in één schooljaar kunnen realiseren, zijn we vastberaden om te zien hoe de brooddozen van onze leerlingen evolueren."

Wij, vanuit Brooddoosnodig, gaan er alles aan doen om dit te ondersteunen. Bedankt, Christel, om ons met open armen te ontvangen en ga vooral zo door!

Enchanté vzw

Vlasgaardstraat 52
9000 Gent