Hartelijk Verhaal: Jessie uit Veurne

2023/08/30

Jessie baat een schoonheidssalon uit in Veurne. Ze vertelt over haar niet al te eenvoudige levensverloop en waarom ze ervoor koos een Hartelijke Plek te worden.

Alle nieuwsberichten

Hartelijke Plekken ging in gesprek met Jessie.
Ze is vrijwilliger voor Hartelijke Plekken in Veurne en baadt een schoonheidssalon (J’esthetiek) uit, dat meteen ook een Hartelijke Plek is. Ze ontving ons in het salon samen met een vriendin van haar.
Naast uitgestelde diensten aan te bieden, vraagt ze soms ook mensen binnen voor een kop koffie, een spontane babbel is het leuke gevolg.

Op dit moment gaat alles haar voor de wind:
Ze is nu gelukkig samen met haar partner, heeft twee nzoontjes, één van 8 en één van 2 jaar oud en een pleegdochter van anderhalf jaar oud. Jessie heeft een warm hart, maar heeft ook al veel waters doorzwommen als alleenstaande tienermoeder. Daarom beseft ze dat ze iedereen een warm welkom wil heten.

 

Waarom ben je schoonheidsspecialiste geworden?
Ik ben geboren als schoonheidsspecialiste. (lacht) Als kleuter ging ik al klasgenootjes masseren.
Ik wil altijd iemand mooi maken en ik hou van mensen op hun gemak te stellen door een massage of verzorging te geven. Daar haal ik voldoening uit.


“Wat voor mij telt, is dat ik door mensen 'mooi' te maken hen ook meer zelfvertrouwen kan geven. Met dat kleine zetje kan je al ver geraken.”

 

Waarom ben je een Hartelijke Plek geworden, hoe ging dat in z’n werk?
Ik vind het een mooi initiatief en er is een tekort aan zo’n initiatieven. Sociaal contact is belangrijk, Hartelijke Plekken stimuleert dat. Mensen doen graag iets voor elkaar daar ben ik van overtuigd. Toen Amélie Tettelin, van Stad Veurne en één van de trekkers van Hartelijke Plekken in Veurne me vroeg om mee te stappen in het netwerk, moest ik geen seconde twijfelen. Nu mensen weten dat ik een Hartelijke Plek ben, trakteren klanten met volle overtuiging eens een uitgestelde dienst.
Er wordt dan ook soms gebruik gemaakt van de traktaties door mensen die het wat moeilijker hebben om rond te komen.

Wat kunnen mensen hier zoal vragen van uitgestelde diensten?
Uiteraard ga ik hen geen gelnagels aanbieden, dat is geen noodzaak, maar mensen met wat minder kunnen hier terecht voor een pedicure, ontharing, gelaatsverzorging, ... Soms is dit zelfs op aanraden van een dermatoloog.
Wat voor mij telt, is dat ik door mensen 'mooi' te maken hen ook meer zelfvertrouwen kan geven. Met dat kleine zetje kan je al ver geraken. Ook om werk te vinden bijvoorbeeld. Bij een sollicitatie gaan werkgevers al dan niet bewust afgaan op het uiterlijk van iemand. Mensen die er verzorgd uitzien hebben meer kansen op de arbeidsmarkt.

“Gelukkig kon ik gebruik maken van een leefloon, zo hield ik toch het hoofd boven water en kon ik mijn studies zonder heel grote financiële stress verderzetten.”

Vanwaar komt die wil om mensen “beter te maken” en ze hartelijk te ontvangen?
Als je zelf diep gezeten hebt dan ben je heel blij met de kleine dingen en weet je dat het soms dat is wat telt. Aan mijn 18e werd ik plots alleenstaande mama van een pasgeboren kind en zat toen ook nog op de middelbare school. Door omstandigheden stond ik er plots alleen voor. Op dat moment moest ik alles alleen betaald zien te krijgen. Je wereld staat op instorten. Ik wilde mijn studies niet opgeven en wilde echt schoonheidsspecialiste worden. Zonder diploma wist ik dat ik er niet ging geraken. Gelukkig kon ik gebruik maken van een leefloon, zo hield ik toch het hoofd boven water en kon ik mijn studies zonder heel grote financiële stress verderzetten.

 

Jessie heeft deze kans genomen om toch door te zetten en voor haar droom te gaan. Dankzij haar vechtlust en de financiële steun van de overheid op een cruciaal moment in haar leven is ze toch door deze moeilijke periode geraakt.

 

Tijdens mijn laatste jaar middelbaar ben ik heel wat studentenjobs gaan doen bij kapperszaken en schoonheidssalons, om bij te leren. Daarna haalde ik mijn diploma en ben ik als zelfstandige gestart bij mij in de living, want het moest.
Ik wilde kost wat kost slagen.

Maar om even terug te komen op mijn gezinsleven:
We waren jong, hadden wel bewust beslist voor een kind, maar dan werd het plots te veel. Een kind hebben op zo’n jonge leeftijd voor mij en mijn vriend was moeilijk. We groeiden uit elkaar. Toen viel ik alleen en had ik financiële problemen.
Maar nu sterker dan ooit hebben we elkaar teruggevonden en gaan we binnenkort zelfs trouwen.

 

“Ze zei zelfs: “Het moment dat je me binnenvroeg om een koffie te drinken deed me echt veel.”.
Dit maakt mijn dag ook goed als ik iets kan betekenen voor een ander. Je geeft een simpele koffie, maar dat moment zal ze nooit meer vergeten.”

 

Waarom zijn mensen hier écht welkom?
Iedereen is welkom, mama’s met kinderen, mannen, transpersonen, … iedereen kan hier zichzelf zijn. Ik probeer dat hier zo huiselijk mogelijk en voor iedereen toegankelijk te maken. Mensen kunnen ook eens passeren voor een koffie of gebruik maken van het toilet.


Op een dag kwam er een mevrouw haar nagels laten doen. Ze vertelde dat ze zich niet goed in haar vel voelde en zag het even echt niet meer zitten. Ze sprak zelfs over haar eventueel te laten opnemen, … We praatten over van alles en ik vertelde dat ze de moed er moest inhouden. Daarna had ik haar al een tijdje niet meer gezien, tot ze toevallig langs de winkel passeerde met haar hoofd naar beneden.
Toen ik haar op dat moment zag, vroeg ik meteen of ze geen zin had in een koffie. Ik trok aan haar mouw, we dronken samen een koffie en babbelden over het leven.
Het klinkt simpel, maar de week erop kwam ze terug en had ze toch het gevoel dat ze verder kon, dat het leven nog iets waard was. Ze zei zelfs: “Het moment dat je me binnenvroeg om een koffie te drinken deed me echt veel.”.
Dit maakt mijn dag ook goed als ik iets kan betekenen voor een ander. Je geeft een simpele koffie, maar dat moment zal ze nooit meer vergeten.
Ze heeft ook al gebruik gemaakt van een Hartelijke Plek, een uitgestelde koffie dus, dankzij mijn uitleg durfde ze die stap zetten.



Bij Hartelijke Plekken zijn we ervan overtuigd dat een klein gebaar een groot verschil kan maken. Daarom de koffie, daarom het babbeltje. Je gehoord voelen, erkend worden door een ander individu, dat kleine gebaar kan zoveel betekenen voor iemands eigenwaarde.

 

Waarom denk je dat Hartelijke Plekken nodig is in een stad zoals Veurne, zie je hier veel armoede en/of eenzaamheid?
Overal heeft iemand het wel eens moeilijk en als je daar één iemand gelukkig mee kan maken is het doel al geslaagd voor mij. Dus ja, ik vind dit nodig.
Eenzaamheid is er zeker, Veurne is dan wel een kleine stad, maar veel mensen leven hier op zichzelf. Heel weinig mensen praten hier met elkaar heb ik de indruk. Veel mensen vinden je raar als je zelfs een gewone goeiedag zegt. Mensen wantrouwen elkaar nog te veel. Ik trek mij gelukkig weinig aan van wat de mensen denken. Soms draag ik roos haar en hier is dat “not done” volgens velen, maar ik doe gewoon waar ik zin in heb.

 

 

Merci Jessie voor je engagement en je openhartigheid,
Hartelijke Groeten,
Team Enchanté

 

 

 

 

 

 

 

 

Enchanté vzw

Vlasgaardstraat 52
9000 Gent