Vorige week werd het thema van De Warmste Week gelanceerd: ‘onzichtbaar ziek’. En dat raakt ons. Hard. Want bij Enchanté ontmoeten we elke dag mensen bij wie het verdriet, de pijn of het gemis niet meteen te zien is. Denk aan psychisch lijden, aan jongeren zonder een warm nest, aan mensen die onzeker door het leven stappen – vaak zonder dat iemand het merkt. De Warmste Week wil daar licht op werpen. De impact van onzichtbare ziektes op het dagelijks leven tonen. En dat is nodig. Meer dan ooit.
In het najaar gaan we dus weer allemaal in actie: van wafels bakken tot kilometers lopen. Samen zamelen we middelen in, geven we projecten een duw in de rug, en voelen we ons voor heel even extra verbonden. Warmer, menselijker. Maar – en dat weten we ondertussen – onzichtbare pijn stopt niet op vrijdagavond om middernacht.
Begrijp ons niet verkeerd: Wat De Warmste Week doet is broodnodig. Het brengt iets op gang wat je als kleine organisatie nooit alleen voor elkaar krijgt. Massa’s mensen staan stil bij iets dat vaak onder de radar blijft. Alleen: is het niet alleen dat wat we als samenleving nodig hebben.
Wat vandaag écht nodig is? Duurzame betrokkenheid. Geen tijdelijke warmte, maar structurele zorg. Geen symbolische solidariteit, maar échte, dagelijkse actie. Niet alleen van organisaties, maar van iedereen. Van jou, van mij, van de stad.
En daar zetten we bij Enchanté volop op in. Door warme plekken te installeren in de stad. Waar je kwetsbaar mag zijn, waar je op adem kan komen. Waar verbondenheid geen slogan is, maar een gevoel dat je écht ervaart.
Waarom een zorgzame samenleving nodig is
We leven in een tijd waarin de verschillen tussen mensen steeds zichtbaarder worden. Ondanks alle vooruitgang voelen veel mensen zich uitgesloten of vergeten. Denk aan mensen zonder thuis, aan wie worstelt met mentale gezondheid, of aan wie leeft in armoede en daardoor steeds verder naar de zijlijn schuift.
Een zorgzame samenleving begint bij het fundamentele idee dat iedereen telt. Altijd. Zorg is daarbij niet enkel de taak van professionals of instellingen, maar van ons allemaal: burgers, handelaars, scholen, lokale besturen. Zorg is een collectieve verantwoordelijkheid van nabijheid, betrokkenheid en solidariteit.
Wat zijn ‘warme plekken’ in de stad?
Warme plekken zijn plekken waar iedereen welkom is - zonder oordeel. Het kan een café zijn waar je terechtkunt voor een babbel, een koffiebar waar je even op adem kunt komen of waar je gewoon mag zijn... . Als je het even niet meer weet, door onzichtbaar lijden de connectie verliest, door psychische kwetsbaarheid drempels ervaart om in de samenleving te stappen dan bieden deze plekken een eerste ankerpunt. Hier mag je jezelf zijn en je mens onder de mensen voelen. Warme plekken maken het verschil tussen ernaast vallen of erbij horen, ze geven een boost aan de eigenwaarde, het zijn ankerpunten in een vaak harde en onverschillige wereld.
Enchanté: een hartelijke tegenkracht in de stad
In verschillende steden speelt Enchanté een pioniersrol in het installeren en ondersteunen van zulke warme plekken. Een netwerk in de stad waar je terecht kan voor een kleine dienst – een koffie, een toilet, een babbel. Dingen die voor sommigen vanzelfsprekend zijn, maar voor anderen een wereld van verschil maken.
Alles draait rond vertrouwen. Rond mensen die elkaar zien en erkennen. Enchanté faciliteert ontmoetingen, brengt mensen samen, doet verhalen delen en stimuleert verbinding tussen burgers en organisaties. Geen zorg vanuit een loket, maar vanuit nabijheid en verbinding. Met als ultieme doel erkenning en een boost van de eigenwaarde.
Als we écht geloven dat iedereen telt, dan moeten we dat ook durven tonen. Niet alleen in campagnes of slogans, maar in hoe onze stad aanvoelt.
Het begint bij warme plekken. Bij initiatieven zoals het onze. Maar vooral: bij onszelf.
Want een samenleving waarin we zorg dragen voor elkaar, groeit niet vanzelf. Ze ontstaat uit keuzes. Uit daden. Uit mensen die beslissen: ik doe mee.
We hebben geen stad nodig waar iedereen vooral voor zichzelf zorgt.
We hebben een stad nodig waar mensen zorg dragen voor elkaar
Niet omdat het moet, maar omdat het klopt.