Vandaag nemen al 180 scholen deel aan dit project, dat werd opgestart in 2021 door Enchanté vzw. Deze scholen voorzien minstens één dag per week de toegang tot een voedzame maaltijd of tussendoortje voor elke leerling. En laten we duidelijk zijn: gezonde voeding hoeft niet altijd een warme maaltijd te zijn. Ook met een verrijkte brooddoos, een ontbijtkast of een voedzaam 10- of vieruurtje kan je als school al een wezenlijk verschil maken.
Wat Brooddoosnodig bovendien sterk maakt, is de brede samenwerking rond de school: ouders, buurtbewoners, lokale handelaars, bedrijven en vrijwilligers worden actief betrokken. Zo zorgen we ervoor dat de verantwoordelijkheid niet alleen bij de school terechtkomt. We spreiden de planlast en versterken het draagvlak. Voedzame schoolmaaltijden worden dan geen extra last, maar een gedeeld engagement. Burgers, buurtbewoners, … trakteren een brooddoos, sociale organisaties bouwen mee aan structurele lokale oplossingen, vrijwilligers maken verse soep, bedrijven sponsoren voedzame producten zoals noten, granen, fruit, groenten, … en dat zoveel als mogelijk met lokale producenten. Brooddoosnodig draait om meer dan een voedzame maaltijd. Het gaat om solidariteit en zorgzaamheid. Brooddoosnodig faciliteert de uitbouw van die warme netwerken én bouwt bovenal een zorgzame samenleving voor iedereen. Want laat het duidelijk zijn – “leren valt zwaar op een lege maag” en voedzame voeding is een recht, ook op de schoolbanken.
Ons netwerk zorgde op 3,5 jaar tijd voor 184.021 gevulde, voedzame brooddozen. Meer dan 17 lokale bondgenoten (vaak in samenwerking met lokale besturen) van Menen over Brussel tot Sint-Truiden gaan dagelijks met ons de strijd aan tegen lege brooddozen en voor gelijke onderwijskansen. 72.000 leerlingen kregen toegang tot een voedzame maaltijd. Meer dan 3.000 burgers schonken een brooddoos aan een leerling die het nodig had en in meer dan 50.000 huishoudens werd de inhoud van de brooddoos een gespreksonderwerp aan tafel. Leerkrachten in Brooddoosnodigscholen signaleren meer focus, meer energie, meer gevarieerde voeding in de brooddoos en meer durf om 'nieuwe dingen’ te proeven.
De extra middelen die nu vanuit Vlaanderen komen maken wel degelijk een verschil. En ja mevrouw Schryvers, Meneer Van Eeckhout en mevrouw Debast er is absoluut nood aan ondersteuning van scholen bij het uitrollen van initiatieven rond voedzame maaltijden. Maar in plaats van te twijfelen aan de haalbaarheid, zouden we beter kijken naar wat er al wél werkt. De impact is er, laten we daarop verder bouwen.
Lokale besturen die overwegen om in te tekenen op de oproep, aarzel niet om uit te reiken.
We delen graag onze expertise en ondersteunen lokaal mee van A tot Z.
Kim Swyngedouw
Coördinator Enchanté vzw
Reactie
op het artikel "CD&V heeft vragen bij gezonde maaltijden op school" dat op 28/4/25 verscheen in De Standaard
op het artikel 170 euro per jaar per kind: Vlaamse regering heeft akkoord over gratis maaltijden op school dat op 29/4 verscheen in De Morgen
op het artikel Fruit, soep, ontbijtpakket of warme maaltijd: Vlaamse regering zal jaarlijks 73 miljoen euro vrijmaken voor gezonde voeding op school dat op 29/4 verscheen op VRT niews
Brooddoosnodig is een initiatief van Enchanté vzw met ondersteuning van Stad Gent, Departement Zorg en Departement Landbouw en Visserij.

Brooddoosnodig in actie





