Uitdagingen in het werkveld: een blik achter de schermen

2024/04/18

Neem een kijkje achter de schermen van Enchanté vzw, door de ogen van projectmedewerker Miguel. Miguel neemt ons mee op zijn dagelijkse reis door verschillende steden, waar hij hartelijke mensen ontmoet die zich inzetten om hun gemeenschappen warmer te maken. Hij vertelt over de groei van ons project en de toenemende betrokkenheid van mensen bij onze Hartelijke Plekken, wat hem dagelijks inspireert om verder te bouwen aan onze organisatie.

Alle nieuwsberichten

De tijd vliegt. Ondertussen werk ik twee jaar bij Enchanté vzw. Tijd dus om even in de pen te kruipen en een aantal van mijn ervaringen op papier te zetten.  

Als Community Builder voor Hartelijke Plekken, doorkruis ik verschillende steden en krijg ik de kans om dagelijks heel wat hartelijke mensen te ontmoeten: handelaars, sociale partners, ambassadeurs, mensen die eentje trakteren, genieters van een koffie, …  Het doet mij deugd om te zien dat er heel wat mensen zijn die zich dagelijks engageren om hun stad, buurt, wijk, ... een stukje warmer te maken. Ik zie hoe ons project organisch verder groeit en steeds meer mensen de weg vinden naar onze Hartelijke Plekken. Dat geeft veel energie en motiveert mij om iedere dag verder te bouwen aan onze organisatie.

Natuurlijk zijn er ook nog enkele uitdagingen in het werkveld. De drempel om een hartelijke plek binnen te stappen blijft voor veel mensen hoog, vooral zonder gezelschap. We vertrouwen op sociale partners om mensen mee te nemen en samen die drempel over te stappen. Mensen en organisaties die vanuit een vertrouwde relatie, met mensen op pad gaan om zo Hartelijke Plekken te ontdekken. Dit kan zowel individueel als in groepsverband gebeuren.

Laat dat nu zijn waar het schoentje knelt. Steeds meer organisaties en sociaalwerkers gaan gebukt onder een gigantische case-load, administratieve last en bureaucratische regeldruk. Hierdoor is er steeds minder ruimte voor het echte sociaal-culturele werk. Community building, netwerken en het echte veldwerk worden hierdoor steeds lastiger. Hierdoor rust de verantwoordelijkheid om drempels te overwinnen steeds meer op de schouders van mensen in kwetsbare situaties. Ik zie de effecten hiervan niet alleen bij onze organisatie maar in de hele sector. Het gevolg is dat de afstand tussen het aanbod en de doelgroep vaak groot blijft.  

Om de ‘afstand’ tussen Hartelijke Plekken en genieters van het aanbod te verkleinen zetten we volop in op ambassadeurs. Burgers die mensen meenemen naar Hartelijke Plekken en hen ondersteunen bij het gebruik van de aangeboden diensten. Op die manier proberen we een community te creëren van mensen die elkaar helpen en dit zo organisch als een rimpeleffect te laten verspreiden. Naast het werken met ambassadeurs organiseren we zelf ook community-versterkende events zoals wandelingen om samen het aanbod te ontdekken.  

Een andere uitdaging is de zoektocht naar nieuwe vrijwilligers. Vrijwilligers zijn het kloppende hart van onze organisatie, maar we begeven ons op een zeer moeilijke markt wat dat betreft. Het vrijwilligerslandschap is ook sterk veranderd. Heel veel mensen zijn na corona gaan nadenken over eerdere keuzes en engagementen. Mensen zijn bewust gaan kiezen voor andere invullingen van vrije tijd of minder engagement. De nieuwe vrijwilliger is selectiever en heeft ook toegang tot een groot aanbod aan mogelijkheden. Bovendien wil hij van verschillende dingen tegelijk proeven en zijn lange engagementen bij één organisatie niet meer de norm.  

Als organisatie proberen we hierop in te spelen door een divers aanbod van rollen maar ook keuze uit verschillende engagementen. Je kiest als vrijwilliger dus zelf hoe ver je wil gaan, op welk tempo en op welke momenten. We proberen ons vrijwilligerswerk dus zoveel mogelijk tijd- en taakgebonden te maken om zo in te spelen op de noden van de hedendaagse vrijwilliger. Om nieuwe vrijwilligers aan te trekken zetten we dit jaar ook volop in op een coole wervingscampagne die hopelijk de juiste snaar weet te raken.

Mijn samenvatting van twee jaar Enchanté vzw. Veel moois om op terug te blikken alsook genoeg uitdagingen om aan te pakken. Zo blijven we bezig!

Trakteer hier

Enchanté vzw

Vlasgaardstraat 52
9000 Gent