Uitgestelde bedjes @ Treck Hostel Gent

Schermafbeelding_2021_02_10_om_12_59_49

“Ik ben naar hier gekomen met mijn Straathoekwerker en kon 'n week blijven. Zo even een soort vakantie, want ik ben in een hotel, niet meer op straat van 's ochtends vroeg tot 's avonds. Ik heb een sleutel en kan binnen wanneer ik wil. Ik heb mijn batterijen weer een beetje kunnen opladen."


Zo’n uitgesteld bed wat is dat nu eigenlijk?

Een “uitgestelde” koffie is ondertussen een bekend begrip. Het is een koffie die je trakteert, zodat een ander persoon die later kan opdrinken. Sinds oktober 2020 kan je ook een “uitgesteld” bedje trakteren in Treck Hostel. Zo kan iemand die het nodig heeft voor enkele nachten genieten van een warm bed in een rustige omgeving, om even weg te dromen en te ontspannen, te genieten van een lekker ontbijt en een warme douche.  Trakteren kan via: https://treckhostel.enchantecafe.be/. 

 Wie kan er zo’n bedje beslapen en hoe gaat dat in z'n werk? 

Enchanté werkt samen met de Dienst Outreachend Werken, het brugteam van het CAW en Obra|baken vzw om de overnachtingen te bezorgen aan wie effectief toe is aan zo’n bed en rust. Je kan helaas niet zomaar aanbellen bij Treck/Enchanté om te vragen naar een uitgesteld bed. De toppers van DOW volgen elke slaper op van check-in tot check-out, zodat alles vlotjes verloopt. Gemiddeld kunnen er per nacht 3 mensen een uitgesteld bedje in gebruik nemen. Elke slaper verblijft er minsten 3 dagen en maximum 1 week. We kozen voor een minimum van 3 dagen omdat we willen dat de slapers even een échte time-out kunnen beleven en ook overdag een deugddoend dutje kunnen doen. Het is dus wel méér een nacht opvang krijgen. 

Als je denk zelf zo’n bed te kunnen gebruiken of iemand kent die er nood aan heeft, vraag dan eens na bij jouw outreacher. De uitgestelde bedden gaan naar de mensen die er het meest nood aan hebben, maar zijn tegelijkertijd geen noodopvang. Ook zijn de bedden soms reeds volzet. De check-in gebeurt steeds overdag, samen met een outreacher.

Waarom kan niet zomaar iedereen zonder bed terecht bij Treck Hostel?

Met het verversen van al dat beddengoed, het voorzien van ontbijt en .. sinds kort een baby erbij is het soms een hele boterham voor de Treckers! De dames van Treck - Matilde en Iris - ontvangen de Enchantéers fantastisch goed en ook graag. De logees, Enchanté en alle sociale toeleiders zijn vol lof en dragen het project op handen. 
Treck Hostel is echter géén professionele/structurele nachtopvang (en heeft ook niet de ambitie om dit te zijn). Zij doen dit vrijwillig en vanuit het hart. We houden bij dit project dus steeds rekening  met de capaciteit van Treck en haar personeel. Ze streven elke avond naar drie mooi opgemaakte Enchanté bedden... 

Wat is het verschil met de reguliere nachtopvang van de stad? 


Wie in Gent (tijdelijk) geen thuis heeft heeft kan terecht bij de nachtopvang initiatieven van de stad. De stad heeft  een winternoodplan in de achterzak, zodat er in deze koude dagen niemand op straat hoeft te slapen. ‘Niemand moet op straat slapen, er zijn genoeg bedden’. Onderdak is een grondrecht en een kerntaak van de overheid. 

Hier en daar vallen mensen wel eens door de mazen van het systeem of is het alternatief van Treck een welgekomen "rustpauze" voor wie al even in het vermoeiende circuit meedraait . In die zin zijn de uitgestelde bedden slechts een welgekomen aanvulling op het noodzakelijke opvangbeleid van de Stad. Wij gaan voor een duurzame omkadering - door professionals en niet-professionals - die de menselijke waardigheid versterkt. 


 Hoe lang gaan jullie zo door met deze warme beddekes?

We zijn het project opgestart in oktober 2020 en sindsdien werden al een 539 bedjes beslapen.  Ook wanneer backpackers, fietstoeristen en gezinnen de hostel bezetten, zijn Enchantéers hier welkom. 

Hoe kan je een bed trakteren? 

Wil je graag een bed trakteren? Samen zorgen wij er heel graag voor dat jouw bedje terechtkomt bij iemand die daar nood aan heeft. 

Bezoek Treck Hostel op  Enchanté Café, alwaar je een (deel van een) uitgestelde overnachting online kan betalen.  Of spring eens binnen in de hostel en reken daar gewoon af aan de kassa!


Heb jij nog vragen, voorstellen, verzuchtingen over de uitgestelde bedden? 

Neem contact op met Enchanté (Manon 0492 44 57 78 of manon@enchantevzw.be)


Enchanté vzw

info@enchantevzw.be