Brooddoosnodig nu ook in Geel

2025/02/05

Geelse Brooddoosnodigscholen aan het woord.

Alle nieuwsberichten

Met een feestelijke kick-off ging op woensdag 5 februari Brooddoosnodig van start in vier Geelse scholen. De officiële aftrap vond plaats in basisschool De Burgstraat, waar kinderen en schoolouders samen fruitsatés maakten voor alle leerlingen. Ook de lessen stonden die dag volledig in het teken van gezonde en voedzame maaltijden. Ook Vera Celis, schepen van Onderwijs, was aanwezig bij de kick-off: "Op termijn is het doel om het project uit te breiden naar alle Geelse scholen. Vandaag zijn er alvast vier scholen opgestart: BS De Burgstraat, Steinerschool De Nieuwe Maan, VBS De Droomgaard en Sint-Maria Geel (secundair)."

Hoe de scholen Brooddoosnodig op hun school aanpakken, verschilt van school tot school en is volledig afgestemd op wat hun leerlingen nodig hebben. Van creatieve ontbijtmomenten tot praktische hulp: de aanpak verschilt, maar het doel is hetzelfde. Benieuwd hoe de Geelse scholen het verschil maken met Brooddoosnodig? Lees verder!

 

Sint-Maria Geel zet in op een sterke start met de Goodmorning Kast

Op de middelbare school Sint-Maria Geel geloven ze sterk in kansrijk en betaalbaar onderwijs. Voor directrice Lieve Van Nieuwenhuyze was het dan ook vanzelfsprekend om het project Brooddoosnodig met open armen te verwelkomen.

Nog voor de officiële start van het project, deelde de school al gevulde brooddozen uit. Leerlingen konden bij de ondersteunende dienst terecht om er eentje op te halen. Nu gaat de school nog een stap verder met de lancering van de Goodmorning Kast: een laagdrempelige kast waar leerlingen elke ochtend een ontbijt kunnen meenemen.

Na een bevraging bleek dat maar liefst 48% van de leerlingen hier gebruik van zou maken. Of het nu komt door tijdsgebrek of omdat er thuis niets voorhanden is — het doel blijft duidelijk: elke leerling verdient een goede en energieke start van de dag.

De Nieuwe Maan combineert gezond eten met warme betrokkenheid

Julie Mertens, directrice van De Nieuwe Maan, de Steinerschool in Geel, zet al jarenlang in op voedzame maaltijden en tussendoortjes op school. Nog vóór de start van Brooddoosnodig draaiden er al verschillende initiatieven op structurele basis, zoals soepmomenten, broodbakken en gedeelde fruitboxen. Dankzij de steun van Brooddoosnodig kan de school deze initiatieven nu verderzetten zonder eigen budget aan te spreken.

Nieuw is het gezellige ontbijtbuffet op vrijdagochtend. Nog voor de schooldag begint, kunnen leerlingen langskomen voor een gevarieerd en voedzaam ontbijt met onder andere peperkoek, rijstwafels, noten, rozijnen en vers fruit. “Het is mooi om te zien hoe de leerlingen enthousiast aanschuiven en genieten van al het lekkers,” vertelt Julie Mertens. “We variëren regelmatig in het aanbod en laten hen nieuwe smaken ontdekken. Zo maken we het ontbijt niet alleen toegankelijk, maar ook leuk en verrassend.”
 

VBS De Droomgaard maakt het verschil met voedzame schoolmomenten

Peter Stockmans, directeur van de vrije basisschool De Droomgaard in Geel, ziet dagelijks de impact van armoede op zijn leerlingen. “We werken met een kwetsbaar publiek. Sommige kinderen komen zonder ontbijt naar school of hebben ’s middags geen boterhammen bij,” vertelt hij. “Daarom stappen we met overtuiging mee in het Brooddoosnodigproject. We hopen op die manier echt een verschil te maken.”

Met de steun van het project richt de school een ontbijthoek in, waar leerlingen elke ochtend terecht kunnen voor een voedzaam en gevarieerd aanbod. Zo krijgt elk kind de kans om de dag goed te beginnen. Op woensdagen is het fruitjesdag: alle leerlingen krijgen dan gratis fruit. 

De Burgstraat bouwt aan een voedzame schooldag met fruit, soep en schilouders

Kris Karremans, directrice van stedelijke basisschool de Burgstraat, werkte in het verleden samen met een project dat soep uitdeelde aan kinderen in kwetsbare situaties. Toen dat project stopte, klopte de school aan bij Stad Geel. Die kwamen in contact met Brooddoosnodig en zo ging de bal aan het rollen. Sinds de start van Brooddoosnodig pakt De Burgstraat het breder aan. De soepbedeling is er nu voor alle leerlingen. Daarnaast loopt ook het project Oog voor Lekkers, waarbij de kinderen twintig weken lang dagelijks vers fruit krijgen. Dankzij de extra middelen van Brooddoosnodig kan de school dit fruitaanbod uitbreiden naar het volledige schooljaar.

Binnenkort komt daar nog een 'koekenburcht bij: een kast gevuld met voedzame snacks en koeken, waar leerlingen op een laagdrempelige manier iets uit kunnen nemen. “We denken ook aan brooddoosverrijking: manieren om de inhoud van de lunchboxen gezonder en gevarieerder te maken,” vult Karremans aan.

Voor het dagelijkse fruitmoment rekent de school op een enthousiaste groep ‘schilouders’, die het fruit schillen en in stukjes snijden. “Het is hartverwarmend om te zien hoe zij mee hun schouders zetten onder dit project,” zegt Karremans.

Met de steun van Stad Geel en de inzet van geëngageerde leerkrachten, ouders en directies krijgt Brooddoosnodig in Geel een warm en stevig draagvlak. De vier deelnemende scholen tonen hoe creatieve oplossingen, betrokkenheid en samenwerking zorgen voor een schoolomgeving waarin elk kind de dag voedzaam en vol energie kan starten.

Brooddoosnodig gaat verder dan alleen een gezonde maaltijd. Het staat voor solidariteit, zorgzaamheid en het versterken van warme netwerken op en rond school. Want zoals de slogan zegt: “Leren valt zwaar op een lege maag.” Voedzame voeding is geen extraatje. Het is een basisrecht, ook in de klas.

Trakteer hier

Enchanté vzw

Nieuwewandeling 62
9000 Gent
 
Hartelijke Plekken:
BE56 8939 4407 4288
Brooddoosnodig:
BE66 8939 4412 7943