Vrijwilliger bij Hartelijke Plekken
Kathleen is trekker in de Brugse poort. Trekker? Wat?
Ze gaat langs bij Hartelijke Plekken en kijkt of de deurstickers aan vernieuwing toe zijn, verkondigt het goede woord en brengt onze stadsplannetjes naar de juiste sociale partners en Hartelijke Plekken. Daarnaast steekt ze graag de handen uit de mouwen op onze evenementen. Op het plein organiseert ze elk jaar ook de “Dag van De Buren”*.Daarnaast verbindt ze de buurt ook door jaarlijks een “Buurtbabbel”* te organiseren samen met andere buren.
“Soms merk ik dat mensen bang zijn als ze aangesproken worden door een onbekende.Het is niet omdat je iemand niet kent dat je schrik moet hebben als die persoon je aanspreekt. Mensen die elkaar niet kennen, wantrouwen elkaar nog te vaak, vind ik.”
Kathleen Heuvelmann:
“Op het moment dat ik iemand in z’n deurgat zie staan, ga ik erheen en begin ik een praatje te slaan. Ja, ik ben graag sociaal… Maar waarschijnlijk doen sommige mensen hun deur dicht als ik in aantocht ben. (lacht)
Misschien is dit beroepsmisvorming.
Ik ben maatschappelijk werker van opleiding dus ik hou van mensen. Soms merk ik dat mensen bang zijn als ze aangesproken worden door een onbekende: Het is niet omdat je iemand niet kent dat je schrik moet hebben als die persoon je aanspreekt. Mensen die elkaar niet kennen, wantrouwen elkaar nog te vaak. We zouden elkaar toch wat meer mogen begroeten vind ik. Een goeiedag zeggen tegen je buur houdt niet veel in. Als er dan een leuk gesprek ontstaat, des te beter, zo niet, even goede vrienden.
“Ik ga graag eens een koffie drinken. Maar als je niet veel geld hebt, kan je niet zomaar op café gaan. Helaas was dit bij mij het geval nadat ik ziek viel en van een vervangingsinkomen moest leven.”
Bij Hartelijke Plekken vinden we het ook enorm belangrijk dat we de mens rondom ons zien, dat we tonen dat de mens die we voor ons zien ook bestaat. Dit helpt om mensen evenwaardig te laten voelen en meer te verbinden. We zijn ten slotte sociale wezens en hebben menselijke interactie nodig. Een uitgestelde koffie in een Hartelijke Plek is hier een middel voor.
Ook Kathleen maakte al eens gebruik van een Uitgestelde koffie
“Ik was in armoede beland door gezondheidsredenen en dacht wel eens aan een uitgestelde koffie, maar ik had schroom om dat te vragen. In het sociaal restaurant het “Toreke”* kennen ze m’n situatie en daar heb ik het wel durven vragen voor de eerste keer.
Het is een project waar ik volledig achter sta.
Ik ga graag eens een koffie drinken. Maar als je niet veel geld hebt, kan je niet zomaar op café gaan.
Helaas was dit bij mij het geval nadat ik ziek viel en van een vervangingsinkomen moest leven.
Het is noodzakelijk om te kunnen blijven deelnemen aan het sociale leven. Altijd thuis zitten is ook niet alles. Als je zoals iedereen eens een koffie kan gaan drinken, heb je het gevoel dat je evenwaardig bent.
Soms vraagt een buurvrouw: “Gaan we bij u thuis één drinken?”. Dan zeg ik: “Nee, nee, we gaan naar een “Hartelijke Plek”, want ik zit al genoeg thuis.”.”
“Arm zijn vraagt ook veel energie, je denkt voortdurend aan hoe je financieel zal rondkomen. Je moet steeds op zoek naar oplossingen, mogelijkheden, het goedkoopste.”
De Japanse Kerselaar
“Ik kwam 5 jaar geleden op het plein wonen.
De eerste lente dat ik er woonde zag ik daar opeens een hele mooie boom in bloei: een Japanse Kerselaar. Prachtig vond ik dat.
Ik ging eronder zitten en dacht: “Da’s gezelliger als je met twee bent.”.
Dan ben ik spontaan bij een (eerste voordeur die ik tegenkwam) buurvrouw, Hilda, gaan aanbellen. Ik vroeg of ze zin had om mee onder de Kerselaar een koffie te komen drinken. Ze stemde meteen in. Ik ben 2 stoelen, een tafeltje en koffie thuis gaan halen
We hebben gezellig gepraat over de buurt. Terwijl we bij de boom zaten te keuvelen kwamen er zich spontaan andere buren bijvoegen.
“De eerste jaren van mijn ziekte had ik geen huursubsidie of een sociale woning waardoor ik op een gegeven moment de goedkoopste “caouchou”-kaas en het goedkope Svelt-brood van de Aldi at.”
Vier stoelen
“Er zijn hier bankjes op het plein, maar niemand zit er op. Waarom niet is een raadsel.
Stad Gent lanceerde een tijdje geleden een campagne waarbij je ijzeren stoelen kon aanvragen.
Daarover had ik dan meer info gevraagd bij een buurtwerker, maar je kon ze niet meer verkrijgen blijkbaar. Maar door stom toeval ben ik dan zelf stoelen op het plein gaan zetten: Op een gegeven moment stonden er een viertal stoelen te geef in de straat achter de hoek.
Heb ze meteen verzameld, ze afgewassen en “EP”(naar Charles de l’Epée plein) erop geschilderd. Daarnaast vond ik extra gratis tafels via de Facebook Groep, “Gift Gent”*.
Heb de tafels en stoelen meteen op het plein gezet en aangebeld bij alle buren om te zeggen dat ze nu officieel tot het plein behoren en dat iedereen ze kan gebruiken en mag verplaatsen wanneer men wilt. Nu komen er regelmatig buren op de stoelen zitten.
Kathleen kwam op een gegeven moment in armoede terecht
“Ik heb niet het klassieke profiel van een “zogezegde arme” die maatschappelijk niet geëngageerd, ongeschoold of minder actief is.
Wegens ziekte ben ik al 15 jaar niet meer op de arbeidsmarkt.
Ik heb een slaapstoornis en het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS).
Dit kwam plots, uit het niets. Mijn lichaam wilde opeens niet meer mee.
Ik had vaak het gevoel dat ik moest vechten tegen het onbegrip van mensen over CVS.
Eén van de gevolgen van de ziekte is dat je in eenzaamheid belandt.
Ik heb vrienden verloren omdat ik telkens op het laatste moment afzegde doordat ik plots te moe was. Je weet niet op voorhand of je in vorm zal zijn om onder de mensen te kunnen komen. Maar hiervoor neem ik niemand iets kwalijk en ik begrijp dat je je niet altijd kan schikken naar iemand die ziek is… Helaas zit ik wel met de gebakken peren.
Ik ben sociaal en kom veel mensen tegen, maar dit zijn oppervlakkige contacten.
Op mijn leeftijd is het niet makkelijk om terug vrienden te maken.
Hier probeer ik wel iets aan te doen, door vooral onder de mensen te blijven komen en door vrijwilligerswerk te doen bij Hartelijke Plekken en buurtwerk.
Armoede & Hoop
Arm zijn vraagt ook veel energie, je denkt voortdurend aan hoe je financieel zal rondkomen.
Je moet steeds op zoek naar oplossingen, mogelijkheden, het goedkoopste. Dit geeft stress en het put je uit.
Als je bijvoorbeeld lekker en gezond wilt eten, is het echt een uitdaging om deftig voedsel te kunnen betalen. De eerste jaren van mijn ziekte had ik geen huursubsidie of een sociale woning waardoor ik op een gegeven moment de goedkoopste “caouchou”-kaas en het goedkope Svelt-brood van de Aldi at. Echt lekker en gezond is dat niet, maar het vult de maag. Gelukkig bestaan er nu de sociale kruideniers en sociale restaurants met een gezond aanbod. Zo leid ik nu toch een min of meer een normaal leven.
Merci Kathleen voor je openheid.
Team Hartelijke Plekken
*Dag van De Buren
Dag van de Buren: organiseer samen met je buren op 26 mei de gezelligste burenontmoeting van het jaar!
Meer info over dag van de buren in Gent op 26 mei 2023:
https://stad.gent/nl/samenleven-welzijn-gezondheid/nieuws-evenementen/dag-van-de-buren-gent
*Buurtbabbel
Buurtbabbels zijn een gezellig samenzijn met, in en voor de buurt. We voorzien tafels en stoelen op een leuke locatie in je buurt en brengen koffie en koekjes mee.
*Gift Gent:Facebook Groep
Is een groep voor waar je lid van kan worden op FB. Voor iedereen. Het doel van de groep is het verkleinen van de afvalberg door spullen een tweede (of derde, of …) leven te geven, door ze via deze groep/community weg te schenken en/of op te halen.
https://www.facebook.com/groups/giftgent/?locale=nl_BE
*Toreke: Sociaal Restaurant en hartelijke plek in Brugse Poort
Vlotstraat 22, 9000 Gent
Meer info:
https://www.torekevzw.be/menu-prijslijst/