Wat is Enchanté

Schermafbeelding_2018_02_15_om_15_37_32

Enchanté?

Enchanté is een netwerk van hartelijke handelaars die kleine diensten aanbieden aan wie hier nood aan heeft. Een glas water, een kop koffie, een knipbeurt of een plek om een rugzak te zetten, het kan allemaal. Deelnemende handelszaken herken je door een Enchanté-logo op het raam. Onder dit logo vind je pictogrammen die tonen welke diensten de handelaar aanbiedt. 

Enchanté droomt van een stad vol warme plekken waar iedereen welkom is en zich thuis voelt. Zo’n klein gebaar kan het verschil maken, toch? 

Concreet

Elke handelaar is uniek en draagt bij op zijn of haar eigen manier. Neem een kijkje op de pagina Hartelijke Handelaars om te zien welke handelaars er meedoen en welke diensten ze aanbieden. Je vindt er een interactieve kaart en een legende van alle mogelijke diensten die worden aangeboden. 

Wil je gebruik maken van een dienst? Stap de zaak binnen en stel jezelf gerust voor aan de handelaar. Hij of zij luistert graag en helpt je zeker verder als het kan. 


Het is ook mogelijk als inwoner van Gent je steentje bij te dragen, ook als je geen behoefte hebt aan ons netwerk. Trakteer eens een uitgestelde koffie, soep of maaltijd via je favoriete Enchanté handelszaak of wordt vrijwilliger bij de organisatie. Wij zijn  steeds op zoek naar sympathisanten, sponsors, idee-machines, creatieve duizendpoten en nog veel meer! 

Door samen te werken met het sociale werkveld hopen we mensen te bereiken voor wie veel drempels in onze samenleving nog te hoog zijn. Samen werken we aan goede communicatie en gaan we aan de slag om een kader uit te bouwen waarbinnen we alle betrokken actoren goed kunnen begeleiden en ondersteunen. 

Het concept werkt alvast in Parijs, waar we het idee voor Enchanté vandaan haalden. Het Parijse verhaal, 'Le Carillon', bestaat reeds uit meer dan 400 enthousiaste handelaars. De organisatie werd al meerdere malen uitgeroepen tot een social change maker. In Frankrijk breidde het concept zich al uit naar Nantes, Marseille, Lyon en Lille.  Wij halen dit succesproject nu naar Gent! Met de zegen en ondersteuning van de Parijse oprichter, Louis-Xavier Leca, werken wij nu aan Enchanté, ons eigen netwerk volledig op maat van onze stad! (Zie interview met Leca)


Wij wagen ons momenteel aan een pilootproject waarbij elf handelaars en drie sociale organisaties voor ons pionieren. Zo willen we experimenteren en leren om in de lente de rest van de stad te veroveren. Klaar? 


 

Enchanté vzw

Meibloemstraat 16 9050 Gentbrugge