Wat is Enchanté

Schermafbeelding_2018_05_31_om_15_04_13

Enchanté is een netwerk van hartelijke handelaars en burgers die gratis kleine diensten aanbieden aan wie hier nood aan heeft. Een glas water, een kop koffie, een knipbeurt of een plek om een rugzak te zetten, het kan allemaal. Enchanté droomt van een stad vol warme plekken waar iedereen welkom is en zich thuis voelt. Zo’n kleine gebaren kunnen het verschil maken, toch?

Wil je gebruik maken van een dienst? Het volstaat om de zaak binnen te stappen en ernaar te vragen! Bv. “Kan ik hier mijn rugzak even achterlaten?” of “Zijn er nog uitgestelde koffies?” Enchanté werkt op vertrouwen, je hoeft dus helemaal niks voor te leggen of te bewijzen. Het netwerk is voor iedereen die ergens nood aan heeft. Bij het vragen naar een specifieke dienst, vernoem gerust eens Enchanté of toon ons stadsplan. De handelaar helpt je zeker verder als hij kan. Vergeet niet te kijken wat de handelaar effectief aanbiedt en hou rekening met drukke momenten. Deelnemende handelszaken herken je door een Enchanté-logo op het raam. Onder dit logo vind je pictogrammen die tonen welke diensten de handelaar aanbiedt. Elke handelaar is uniek en kiest zelf welke diensten hij kan voorzien. Word je graag even wegwijs gemaakt of heb je last van drempelvrees? Wij helpen je graag. Neem contact met ons op of kom vanaf maart elke woensdag naar LOKET ENCHANTE in de Vooruit.  

Welke diensten worden er aangeboden?

Gratis basisdiensten

Alle hartelijke handelaars bieden gratis basisdiensten aan: een glas water, een plek waar je je rugzak achter kan laten, een plek waar je binnen kan opwarmen zonder dat je iets hoeft te consumeren en het gebruik van bijvoorbeeld een stopcontact, het toilet, de microgolf, het internet, ...
Raadpleeg hier de lijst van alle basisdiensten.


Uitgestelde consumpties

Sommige handelaars bieden ook uitgestelde consumpties aan. Sympathieke klanten van deze deelnemende zaak schieten soms een extra drankje of maaltijd voor. De handelaar houdt dit bij en schenkt de consumptie op een 'uitgesteld' moment weg aan diegene die ernaar vraagt. Let op, als klanten geen uitgestelde consumpties doneren, kan de handelaar ook niets weggeven.

Lees meer.


Iedere handelaar beslist zelf wat hij wel en niet aanbiedt, vergeet dit dus niet op voorhand te bekijken.


Uiteraard! Vriendschap ligt aan de basis van ons project. Bezoek een zaak alleen of in gezelschap van kinderen, familie of vrienden (neem vooral eens iemand mee die het netwerk nog niet kent!). Hou natuurlijk rekening met drukke momenten en hou het rustig. Ach, dat spreekt voor zich.

Bij vragen kan je ons altijd contacteren via volgende kanalen:

Het concept komt overgewaaid uit Parijs. Het verhaal aldaar, 'Le Carillon', bestaat reeds uit meer dan 400 enthousiaste handelaars. De organisatie werd meerdere malen uitgeroepen tot een social change maker. In Frankrijk breidde het concept zich onder andere al uit naar Nantes, Marseille, Lyon en Lille.  Wij haalden dit succesproject nu dus ook naar Gent! Met de zegen en ondersteuning van de Parijse oprichter, Louis-Xavier Leca, werken wij aan Enchanté, ons eigen netwerk, volledig op maat van onze stad! (Zie interview met Leca)


Enchanté bestaat reeds uit een netwerk van 61 hartelijke handelaars, een imposante lijst (sociale) partnerorganisaties, twee handen vol enthousiaste ambassadeurs en een gezonde dosis vertrouwen in de toekomst. Aangenaam kennismaken!

 

Enchanté vzw

info@enchantevzw.be