Wat is Enchanté

49914597_498339477357554_574697191487045632_o

Wat is Enchanté?

Enchanté is een netwerk van hartelijke handelaars en burgers die gratis kleine diensten aanbieden aan wie hier om welke reden dan ook nood aan heeft. Een glas water, een kop koffie, of een plek om een rugzak te zetten, het kan allemaal. Enchanté droomt van een stad vol warme plekken waar iedereen welkom is en zich thuis voelt. Zo’n kleine gebaren kunnen het verschil maken, toch? 

Deelnemende handelszaken herken je door een Enchanté-logo op het raam. Onder dit logo vind je pictogrammen die tonen welke diensten de handelaar aanbiedt.   


Mag ik gebruik maken van een dienst en hoe? 

Heb je honger? Zoek je een plek om even tot rust te komen? Dien je dringend je gsm op te laden? Wil je eens een praatje slaan met iemand die je nog niet kent? 

Het netwerk van Enchanté is voor iedereen die er nood aan heeft en dat beslis je toch gewoon zelf. Wil je gebruik maken van een dienst dan volstaat het om de zaak binnen te stappen en er gewoon naar te vragen. Bv. “Kan ik hier mijn rugzak even achterlaten?” of “Zijn er nog uitgestelde koffies?” Zo simpel is dat. 

Enchanté werkt op vertrouwen, je hoeft dus helemaal niks voor te leggen of te bewijzen. Bij het vragen naar een specifieke dienst, vernoem gerust eens Enchanté of toon ons stadsplan. De handelaar helpt je zeker verder als hij kan. Vergeet niet te kijken wat de handelaar effectief aanbiedt en hou rekening met drukke momenten. 

Neem of geef, trakteer of consumeer. En misschien wisselt dat af en toe wel eens? 


Welke diensten worden er aangeboden? 

Iedere handelaar beslist zelf wat hij wel en niet aanbiedt, vergeet dit dus niet op voorhand te bekijken. Er zijn basis diensten en uitgestelde diensten in het aanbod. 

Basisdiensten

Alle hartelijke handelaars bieden gratis basisdiensten aan: een glas water, een plek waar je je rugzak achter kan laten, een plek waar je binnen kan opwarmen zonder dat je iets hoeft te consumeren en het gebruik van bijvoorbeeld een stopcontact, het toilet, de microgolf, het internet, ...

Uitgestelde diensten 

Misschien hoorde je al iets over een "uitgestelde" koffie? Sommige handelaars bieden ook gratis 'uitgestelde' drankjes of eten aan. Dit kunnen zij enkel doen wanneer een sympathieke klant van deze zaak een extra koffie (of iets anders) heeft betaald. De handelaar houdt deze extra consumptie bij tot wanneer je er gewoon naar vraagt. Ondertussen bieden sommige handelzaken zelfs concert- of museum tickets aan! 

 

Welke handelaars doen er mee?


Van café tot bakker, van frituur tot doe-het-zelf zaak, elke handelaar is uniek en kan zich aansluiten. De lijst van hartelijke handelaars in de stad en de aangeboden diensten kan je raadplegen via het Enchanté Stadsplan. Let op, elke zomer (eind mei) en elke winter (eind november) komt hiervan een nieuwe versie uit. Raadpleeg het plan:Mag ik iemand meebrengen? 

Uiteraard! Vriendschap ligt aan de basis van ons project. Bezoek een zaak alleen of in gezelschap van kinderen, familie of vrienden (neem vooral eens iemand mee die het netwerk nog niet kent!). Hou uiteraard rekening met drukke momenten en zorg dat het rustig blijft. Ach, dat spreekt voor zich.

 

Mag ik mijn hond meebrengen

Honden zijn welkom in de zaken die dit specifiek als dienst aanbieden. Bekijk dus op de kaart waar dit kan, zodat je op het gemak bent met je viervoeter. 


Wie kan ik contacteren als ik vragen heb? 

Dien je even wegwijs gemaakt te worden of heb je last van drempelvrees? Onze ambassadeurs nemen je graag mee of geven je tips! Neem contact op. 
4

Enchanté vzw

info@enchantevzw.be