Wat is Enchanté

Schermafbeelding_2018_05_31_om_15_04_13

Enchanté?

Enchanté is een netwerk van hartelijke handelaars die kleine diensten aanbieden aan wie hier nood aan heeft. Een glas water, een kop koffie, een knipbeurt of een plek om een rugzak te zetten, het kan allemaal. Deelnemende handelszaken herken je door een Enchanté-logo op het raam. Onder dit logo vind je pictogrammen die tonen welke diensten de handelaar aanbiedt. 

Enchanté droomt van een stad vol warme plekken waar iedereen welkom is en zich thuis voelt. Zo’n klein gebaar kan het verschil maken, toch? 

Concreet

Elke handelaar is uniek en draagt bij op zijn of haar eigen manier. Neem een kijkje op de pagina Hartelijke Handelaars om te zien welke handelaars er meedoen en welke diensten ze aanbieden. Je vindt er een interactieve kaart en een legende van alle mogelijke diensten die worden aangeboden. 

Wil je gebruik maken van een dienst? Stap de zaak binnen en stel jezelf gerust voor aan de handelaar. Hij of zij luistert graag en helpt je zeker verder als het kan. 


Het is ook mogelijk als inwoner van Gent je steentje bij te dragen, ook als je geen behoefte hebt aan een aangeboden dienst. Trakteer eens een uitgestelde koffie, ticket of maaltijd via je favoriete Enchanté handelszaak of wordt vrijwilliger bij de organisatie. Wij zijn ook steeds op zoek naar sympathisanten, sponsors, idee-machines, creatieve duizendpoten en nog veel meer! 

Door samen te werken met het sociale werkveld hopen we mensen te bereiken voor wie veel drempels in onze samenleving nog te hoog zijn. Samen werken we aan goede communicatie en gaan we aan de slag om een kader uit te bouwen waarbinnen we alle betrokken actoren goed kunnen begeleiden en ondersteunen. 

Het concept komt over gewaaid uit Parijs. Het verhaal aldaar, 'Le Carillon', bestaat reeds uit meer dan 400 enthousiaste handelaars. De organisatie werd meerdere malen uitgeroepen tot een social change maker. In Frankrijk breidde het concept zich al uit naar Nantes, Marseille, Lyon en Lille.  Wij haalden dit succesproject nu dus ook naar Gent! Met de zegen en ondersteuning van de Parijse oprichter, Louis-Xavier Leca, werken wij aan Enchanté, ons eigen netwerk volledig op maat van onze stad! (Zie interview met Leca)


Enchanté bestaat reeds uit een netwerk van 61 hartelijke handelaars, een imposante lijst (sociale) partnerorganisaties, twee handen vol enthousiaste ambassadeurs en een gezonde dosis vertrouwen in de toekomst. Aangenaam kennismaken!


 

Enchanté vzw

info@enchantevzw.be