Wat is Enchanté


Wat is Enchanté?

Kleine gebaren kunnen een groot verschil maken. Enchanté is een netwerk van hartelijke handelaars, sociale organisaties en sympathieke klanten. Wij helpen mensen die dat nodig hebben met allerlei kleine diensten. De handelaars bieden een plek om even uit te rusten of om een babbeltje te slaan, maar ook een goede kop koffie of de mogelijkheid om even een rugzak achter te laten. Iedereen is welkom bij Enchanté.  


Er zijn voorzieningen voor daklozen of mensen met psychische problemen. Maar dan zitten daklozen onder de daklozen. Ze hebben behoefte aan een plek waar ze mens kunnen zijn onder de mensen. Dankzij Enchanté kan dat.”- Ambassadeur Natacha  

Het netwerk is voor iedereen toegankelijk. Voor veel mensen zijn eenvoudige diensten immers niet vanzelfsprekend. Onze sociale partners kunnen mensen op een laagdrempelige manier in het Enchanté-netwerk introduceren. Zo ontstaan er positieve ontmoetingen tussen mensen die elkaar anders niet hadden leren kennen. Het zit hem in de simpele dingen, zoals een kop koffie.  


Mag ik gebruik maken van een dienst en hoe? 

Heb je honger? Zoek je een plek om even tot rust te komen?
Moet je dringend je gsm opladen? Wil je eens een praatje slaan met iemand die je nog niet kent? 

Het netwerk van Enchanté is voor iedereen die er nood aan heeft. Wil je gebruik maken van een dienst, dan volstaat het om de zaak binnen te stappen en er gewoon naar te vragen. “Kan ik hier mijn rugzak even achterlaten?” of “Zijn er nog uitgestelde koffies?” Zo simpel is dat. 

Enchanté werkt op vertrouwen.  Je hoeft dus helemaal niks voor te leggen of te bewijzen.  Vraag je naar een specifieke dienst? Vernoem gerust eens Enchanté of toon ons stadsplan. De handelaar helpt je zeker verder als hij kan. Ga na wat de handelaar effectief aanbiedt en hou rekening met drukke momenten. 

Neem of geef, trakteer of consumeer. 


Welke diensten worden er aangeboden? 

Iedere handelaar beslist zelf wat hij wel en niet aanbiedt, dat geldt zowel voor basisdiensten als uitgestelde diensten. 

Basisdiensten

Alle hartelijke handelaars bieden bepaalde gratis basisdiensten aan: een glas water, een plek waar je je rugzak achter kan laten, een plek waar je binnen kan opwarmen zonder dat je iets hoeft te consumeren en het gebruik van bijvoorbeeld een stopcontact, het toilet, de microgolf, het internet, ...

Dit zijn diensten die je kosteloos mag gebruiken. Het enige wat je hoeft te doen, is de handelaar er even vriendelijk naar vragen.

Uitgestelde diensten 

Dit zijn diensten die andere sympathieke klanten trakteren. De handelaar schenkt ze op een ‘uitgesteld’ tijdstip graag aan mensen die ze nodig hebben.

Misschien hoorde je al eens iets over de uitgestelde koffie? Er zijn ook andere uitgestelde diensten, zoals een soep, maaltijd, maar zelfs cultuurtickets, overnachtingen en cadeautjes. De handelaar houdt alle traktaties bij tot iemand er naar vraagt. 

Niet alle handelaars bieden uitgestelde diensten aan. Bovendien kunnen ze je enkel een uitgestelde dienst schenken als deze beschikbaar is. Is dat niet het geval, kan je langsgaan bij een andere zaak of gebruik maken van de basisdiensten. 

 

Welke handelaars doen er mee?


Van café tot bakker, van frituur tot museum: bekijk de lijst van hartelijke handelaars in je stad via het Enchanté Stadsplan.  Hierbij kan je ook zien welke diensten ze aanbieden. Mag ik iemand meebrengen? 

Uiteraard! Vriendschap ligt aan de basis van ons project. Bezoek een zaak alleen of in gezelschap van kinderen, familie of vrienden. Neem vooral ook eens iemand mee die het netwerk nog niet kent.

Ook hier is het fijn dat je rekening houdt met drukke momenten, zodat onze handelaars je optimaal kunnen bedienen. 

 

Mag ik ook mijn hond meenemen

Honden zijn welkom in de zaken die dit specifiek als dienst aanbieden. Bekijk op het Stadsplan waar dit kan, zodat je samen met je viervoeter  op je gemak zit. 


Wie kan ik contacteren als ik vragen heb? 

Heb je nog andere vragen of heb je last van drempelvrees? Onze ambassadeurs nemen je graag mee op sleeptouw of geven je tips! Neem contact op met onze vrijwilligers of stuur ons gerust een berichtje via Facebook of Instagram.
4

Enchanté vzw

info@enchantevzw.be