Enchanté Ambassadeur - Stefaan uit Gent

Schermafbeelding_2022_07_04_om_17_12_24

Enchanté Ambassadeur - Stefaan uit Gent

Stefaan is al een hele tijd een echte ambassadeur voor Enchanté. Hij kent Gent als z’n broekzak, is ervaringsdeskundige op vlak van armoede en ex-gedetineerde.

“Na 10 jaar in de gesloten gemeenschap van de gevangenis te vertoeven was ik bang om terug in de samenleving te worden gedropt.”


Hij weet als geen ander hoe het is om je bevreemd te voelen van de gangbare wereld en rond te komen met weinig middelen. Met de glimlach en het hart op de juiste plek weet hij mensen de weg te wijzen naar Enchanté. We gingen onlangs met hem op stap. We praatten over Enchanté, maar ook over zijn leven. Stefaan heeft een drugsverleden. In die periode werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf. Dit opende een nieuw luik voor hem.


“Ik ben nog altijd de Stefaan van vroeger, maar met iets meer verstand! Ik deed maar wat en verdiende goed mijn brood als dealer. Uiteindelijk ben ik blij dat ik een spiegel voorgehouden kreeg door mijn veroordeling. Dan pas besefte ik echt dat het anders moest. Ik kom nochtans uit een heel warm nest dus daar lag het niet aan dat ik op het verkeerde spoor terecht kwam, maar ik had gewoon foute vrienden op het foute moment. Het kan iedereen overkomen. Helaas ben ik blijven gebruiken, zij niet. In de gevangenis is er evenveel drugs dan erbuiten. Het is gewoon wat duurder, maar toch bleef ik daar ook gebruiken. Tot op het moment dat ik vond dat het zo niet verder kon. Ik was mezelf niet meer en wilde iets maken van mijn leven. ”


Hoe heb je het dan verder aangepakt? “Vanuit de gevangenis heb ik een ontwenningstraject doorlopen “Drugs de baas”. Zo ben ik er onder meer vanaf geraakt, maar herval loert altijd wel om de hoek. Het is belangrijk om je ervan blijven bewust te zijn dat je een verslaving hebt. Al een geluk dat ik nog altijd kan langsgaan bij het CGG(Centrum voor Geestelijke Gezondheid) waar ik kan praten over wat me dwars zit. Intussen ben ik wel clean sinds 2013.”

Naast zijn veroordeling, waar hij de verantwoordelijkheid voor heeft opgepakt, heeft Stefaan het geluk niet echt aan zijn zijde gehad. In de gevangenis heeft hij helaas een zwaar ongeval gehad. Tijdens gevangenisarbeid heeft hij een ijzeren linnenkar op zijn rug gekregen, waardoor zijn rug is verbrijzeld.

“De pijn is ondraaglijk sindsdien, vaak is het echt afzien. Liefst zou ik normaal willen functioneren, pijnvrij leven en een normale job uitoefenen… Door mijn rugprobleem moet ik vaak zware pijnstillers toegediend krijgen en rusten. Ik ben genoodzaakt om met een bestaansminimum rond te komen… Al een geluk dat de voedselbank bestaat en dat ik toch een dak boven mijn hoofd heb, maar het is niet makkelijk. Ik probeer ondanks dit altijd te lachen, negatief zijn heeft geen zin. Het brengt je toch naar beneden dus waarom zou je? Het is wel heel belangrijk dat ik mijn gedachten kan verzetten en zo weinig mogelijk geconfronteerd word met mijn pijn. Vrijwilligerswerk helpt hierbij enorm. Met mijn ambassadeurschap bij VZW Enchanté en mijn vrijwilligerswerk bij VZW Touché kan ik ook iets betekenen voor anderen en dat geeft me een enorme voldoening.”

Stefaan is een echte ambassadeur voor Enchanté. Hij brengt vaak zijn getuigenis aan organisaties die Enchanté willen leren kennen. Toont mensen de weg naar een Enchanté-plek en soms maakt hij ook nog gebruik van Enchanté:

“Voor mij is iets ‘leren krijgen’ veel moeilijker dan iets geven aan een ander."

"De eerste keer dat ik een uitgestelde koffie wilde vragen was ik wat verlegen, maar een keer dat de handelaar je warm welkom heet valt dit weg. We moeten de hartelijke handelaars heel dankbaar zijn, zonder hen bestaat Enchanté niet. Ze maken graag tijd voor een gezellige babbel als het niet te druk is.

Toch is het belangrijk dat sommige mensen een extra zetje krijgen om de drempel te overwinnen. Alleen een zaak binnenwandelen is best een grote stap voor mensen die wat onzeker zijn of zich minderwaardig voelen door een bepaalde situatie waarin ze zitten, door hun rugzak dat ze meedragen uit het verleden. In mijn geval bijvoorbeeld: Na 10 jaar in de gesloten gemeenschap van de gevangenis te vertoeven was ik bang om terug in de samenleving te worden gedropt. Ik was ook behoorlijk gesloten op sociaal vlak en wist niet wat te verwachten. Opeens is er de weg naar de vrijheid en dit voelde voor mij heel beangstigend: Hoe spreek ik met iemand? Hoe kom ik over? Heel bevreemdend voelde dit voor mij. Na de gevangenis kwam ik terecht in een opvangcentrum. Gelukkig kwam ik via daar in contact met een persoon bij het CAW(straathoekwerker). Ze namen me mee naar verschillende plekken, waar ik me weer als een normale burger kon voelen. Zo kon ik geleidelijk aan herintegreren in de maatschappij. Heb zo de tijd gehad om verder te werken aan mezelf en aan mijn reïntegratie.

Het was zo fijn dat ik een paar keer mee mocht naar een Enchanté-plek met maatschappelijk werkers. Op die manier leerde ik me weer mens voelen onder de mensen. Geleidelijk aan voelde ik me gesterkt. Ik vroeg aan Enchanté of ik voor hen iets terug kon doen in de trant van vrijwilligerswerk… De rest is geschiedenis :)
Door deze ervaring probeer ik nu soms ook mensen mee te nemen naar een Enchanté-plek, daar word ik een blij mens van :)”

Sommige mensen in nood willen hun hond even water kunnen geven, hun rugzak even ergens plaatsen, een douche nemen, even rust nemen met een glas water erbij, …
Stefaan wijst hen de juiste plek toe. Naast een uitgestelde dienst, maaltijd, soep, broodje of koffie, kan je via Enchanté ook een uitgesteld ticket krijgen voor een museumbezoek (Vb: Bij MSK). Stefaan: “Het is belangrijk dat je je als mens gelijkwaardig voelt ten opzichte van andere mensen. Doen wat voor anderen normaal is om te doen, zoals iedereen. Je eens op een plek kunnen begeven anders dan die in je dagelijkse omgeving is noodzakelijk voor iedereen. Het biedt kans tot verbinding. Even niet moeten denken aan je geldzorgen of andere problemen biedt mentale rust. Voelen dat je er bij hoort, dat wil toch iedereen.
Merci Stefaan voor je ambassadeurschap, tot snel :)

Enchanté vzw

info@enchantevzw.be