Ambassadeur Stefaan: “Zoveel hartelijke mensen, zoveel plekken waar je welkom bent."

122094391_948912948966869_8233946011237128575_o
gepubliceerd op 26/11/2020

Enchanté, Stefaan! Stefaan leerde het Gentse netwerk kennen in 2019 en ontpopte zich in korte tijd als een vurige ambassadeur.  Zo is hij de enthousiaste beheerder van ons Instagram-profiel en vertelde hij op de radio over de samenwerking tussen Film Fest Gent en Enchanté, waarbij bezoekers van het festival een gift konden doen voor uitgestelde filmtickets. Want iedereen moet de kans krijgen om fantastische films te zien, toch? 


 Stefaan vertelt over zijn eerste ervaring met Enchanté.  


"Ik heb nog nooit van Enchanté gehoord en ik word voor een interview uitgenodigd bij een handelaar. Vlak voor ik daar aankom krijg ik een berichtje: de personen met wie ik heb afgesproken, zullen wat later zijn. De zaak waar we elkaar zouden ontmoeten, ziet er hip uit. Ik vrees dat ik niet genoeg geld heb om hier in afwachting iets te drinken, maar de vriend die met mij mee is, vertelt me dat ik hier ook een uitgestelde koffie kan drinken." 

Voor de eerste keer een uitgestelde koffie bestellen


"Met een ei in mijn gat ga ik naar binnen. Mijn vriend gaat naar de toog en vraagt of er nog een uitgestelde koffie is. De man achter de bar lacht ons vriendelijk toe en neemt twee kaartjes van een prikbord. Hij vertelt ons waaruit we zoal kunnen kiezen - een lijst van vreemde soorten koffies waar ik nog nooit van heb gehoord, met veel Engelse termen. De uitleg die ik erbij krijg, is groter dan het drankje zelf. Ik vraag dus maar een eenvoudige koffie met melk en suiker, mijn maat neemt een thee." 

"Al snel komt het personeel onze bestelling aan tafel brengen. Gewoon, zoals echte klanten. Ondertussen arriveren ook de mensen waarmee we hebben afgesproken. Zij kennen Enchanté al: ze bestellen eerst iets voor zichzelf en voegen daar meteen twee uitgestelde koffies aan toe. Wanneer ze hun drankjes krijgen, vullen ze meteen de bonnetjes in die gebruikt worden voor uitgestelde diensten. Die komen vervolgens weer op het prikbord terecht." 


"Zoveel hartelijke mensen, zoveel plekken waar je welkom bent dankzij dit initiatief. Plekken waar je anders misschien niet zou durven komen." 

"In één vlotte beweging zorgen deze mensen ervoor dat je hier onbezonnen een koffie kan komen drinken, ook al heb je daar misschien het geld niet voor. Ze geven mij een stadsplan waar alle deelnemende handelaars op staan en ik ben verbaasd. Zoveel hartelijke mensen, zoveel plekken waar je welkom bent dankzij dit initiatief. Plekken waar je anders misschien niet zou durven komen." 

"Het heeft een tijdje geduurd voor ik de diensten actief durfde gebruiken. Ik was bang voor een stigma, dat mensen meteen een oordeel zouden vellen over mijn situatie als ik een uitgestelde dienst bestelde. Zo is het niet, want je wordt gewoon als een doorsnee klant gezien. Je wandelt ergens binnen en bent onderdeel van het geheel. Je zit niet vast in een inloopcentrum met lotgenoten, maar in dezelfde ruimte, aan dezelfde tafel met mensen die het geld hebben om een dure koffie met Engelse termen te drinken."

Gewoon ergens binnenwandelen en deel zijn van het geheel 

"Ondertussen bestaat Enchanté al bijna drie jaar. Veel handelaars hebben zwaar geleden onder de coronacrisis, sommigen zelfs in die mate dat ze overkop gingen. De inloopcentra zijn moeilijker toegankelijker. Ook de mensen die uitgestelde koffies drinken, hebben het hard te verduren. Daarom is Enchanté noodzakelijk, nu meer dan ooit. Ik wil dan ook graag voor wie dat mogelijk is vragen om uitgestelde diensten te kopen bij het netwerk van handelaars. Dat kan in de zaken zelf, of via het online Enchanté Café." 

Enchanté vzw

info@enchantevzw.be