Louis-Xavier Leca, oprichter Le Carillon, Parijs

cre_dit_sarah_bouasse
gepubliceerd op 25/09/2017

Voor Enchanté begon het allemaal afgelopen januari met een reportage van de VRT. Een jonge Parijse econoom had in zijn thuisstad nogal wat stof doen opwaaien met een opmerkelijk project, Le Carillon.

 

Le Carillon is onze grote inspiratie geweest om in Gent op te starten en Louis-Xavier heeft ons steeds van goede raad en praktische tips voorzien.

 

Merci Louis-Xavier! Vertel eens, hoe kwam je eigenlijk op het idee voor Le Carillon?

 

Het idee kwam in me op zo’n drie jaar geleden. Het kostte een jaar voor ik het idee voldoende had afgestemd op de noden  en behoeften van de mensen die op straat leven en er ook daadwerkelijk mee te starten. Het idee kwam voort uit een gevoel van gemis, dat er geen alledaagse manieren waren voor burgers (inwoners, handelaren, …) om zich te engageren voor mensen die uit de maatschappelijke boot vallen, hoewel we hen dagelijks zien en voorbij gaan in de straten. Ik wou iets eenvoudigs en voor de hand liggends dat iedereen zou kunnen doen. Zo kwam ik op Le Carillon :)

 

Hoe ging het de afgelopen twee jaar? Is het project nu wat je er van had verwacht?

 

In de afgelopen twee jaar is het razend snel gegroeid. We zijn nu actief in zes franse steden met zo’n 600 deelnemende handelszaken, goed voor over 16 000 aangeboden diensten. Het project werd opgepikt en uitgewerkt in ondermeer Nederland en de V.S. Het is allemaal meer dan we ons hadden kunnen wensen.

 

Wetende dat we ons project in Gent rechtstreeks op Le Carillon gebaseerd hebben, wat zou je ons (en iedereen die een soortgelijk initiatief wil starten) willen meegeven?

 

Gewoon beginnen! Ga de straat op, ga in gesprek met de middenstand, dak- en thuislozen, organisaies, burgers, … Verspreid het idee en groei met elke positieve reactie die je krijgt, in mijn ervaring zijn dat er veel! Train doorzettingsvermogen wanneer je op weerstand botst van mensen die niets in dit project zien, daar deze weerstand aangeeft dat er nog veel werk aan de winkel is. In elk geval, iets dergelijks verwezenlijken geeft voldoening en de eerste resultaten zullen je motiveren om door te gaan!

 

Le Carillon in Frankrijk is een onbetwistbaar succes. Nog iets dat je wil meegeven aan onze mede Gentenaars?

Het is aangenaam kennis te maken met een stad die openstaat voor een dergelijk project!De noden en behoeften die ik in Parijs en in heel Frankrijk zie zijn er ongetwijfeld ook in Gent, zowel voor maatschappelijk benadeelden als voor geëngageerde burgers. Dus, aarzel niet en stem voor dit project! Stem voor een verandering in je manier van consumeren, verkopen en vooral de manier waarop we elkaar zien. GO GENT EN MAAK KENNIS MET ENCHANTé!(Her)bekijk hier de reportage van de VRT over het initiatief in Parijs!

Enchanté vzw

info@enchantevzw.be