"Een moment van geluk creëren voor een onbekende, wie doet dat nog?"

Burger_Melissa
gepubliceerd op 08/05/2019
 

Enchanté, Melissa!  

Melissa Janssens (30) heeft de Amélie-Poulin-vibes. Voor deze freelancejournaliste zit de vreugde en schoonheid van het leven in de details: fietsen en lezen in het zonnetje, musea bezoeken, een roze huis zien en kijken naar de vogels die boven haar Gentse thuishaven zweven. Daarnaast is Melissa voor ons ook een hartelijke burger die wanneer het uitkomt eens een uitgestelde koffie, soep of taart trakteert. 

1

Hoe ken je Enchanté?

Ik hoorde voor het eerst over Enchanté toen ik in theehuis Lokaal was, voor een opdracht voor Gent Fair Trade. Lokaal was toen al een van de hartelijke handelaars en Arno vertelde me alles over het initiatief. Ik was meteen verkocht door het verfrissende en laagdrempelige van het concept. Toen mijn tweede Gent Fair Trade-opdracht binnenkwam, was ik erg blij om te zien dat er een interview met de dames van Enchanté op de planning stond. In hun geval was onbekend echt onbemind. Later sprak ik hen ook voor een artikel in Knack Weekend. 
 
 
 
 

Wat vind je van het concept? Heeft het veel potentieel?

Het concept is geweldig. Je creëert een moment van geluk voor een onbekende. Wie doet dat nog? Voor mij heeft Enchanté ontzettend veel potentieel en het is bovendien goed georganiseerd. Je kan zelfs via de Too-Good-to-Go-app een uitgestelde maaltijd bestellen. Iedereen wil de wereld veranderen en Enchanté is een handvat om dat te doen.


"Ons klimaat is kapot, Trump is wereldleider en mensen zeggen geen hallo meer tegen elkaar. Het succes dat Enchanté in een jaar tijd heeft gehad, toont aan dat mensen echt nood hebben aan iets positiefs. Het initiatief is op alle vlakken gebaseerd op de goedheid van de mens en haalt het mooiste in je naar boven."
Als je geld geeft aan een bedelaar, zit daar ook een soort van stigma op. Ik vind het heel mooi om bij Enchanté te weten dat je iemand concreet een stuk taart of een drankje geeft. Dat maakt het initiatief transparant, wat ik een belangrijke factor vind. Het concept speelt ook in op de basisbehoeften van de mens: het gaat niet enkel om de koffie op zich, dankzij die kop koffie kunnen mensen in gesprek geraken met andere, nieuwe mensen. Je laat mensen zich welkom voelen door een kleine gift te doen. Geweldig, toch?

Ons klimaat is kapot, Trump is wereldleider en mensen zeggen geen hallo meer tegen elkaar. Het succes dat Enchanté in een jaar tijd heeft gehad, toont aan dat mensen echt nood hebben aan iets positiefs. Het initiatief is op alle vlakken gebaseerd op de goedheid van de mens en haalt het mooiste in je naar boven.

 
 
Wat is je missie als schenker van uitgestelde consumpties?   

Ik wil een mini-geluksmomentje helpen creëren, dat echt als een warm dekentje aanvoelt, voor mensen die er nood aan hebben. Weten dat een uitgestelde koffie voor een glimlach kan zorgen, is genoeg voor mij. Het draait niet om het hebben van veel geld dat je kan spenderen, maar rond het bewust kiezen wat je met doet met het budget dat je wél hebt. Ik koop zelf liever een uitgestelde consumptie dan iets dat ik niet echt nodig heb. Door Enchanté te steunen draag ik bij aan iets moois. Het maakt me gelukkig, en dat is reden genoeg om het te doen.
 
 

Wat is je advies voor mede-consumenten?


"Een uitgestelde consumptie kopen wordt snel een gewoonte." 

Doe het, steun het netwerk. Ik raad het zeker aan. Meewerken aan het Enchanté-initiatief is bijdragen aan iets positiefs. Het gaat om kleine bedragen en daar wil ik gerust een ijsje minder voor eten. Kies bewust waaraan je je geld geeft. Een uitgestelde consumptie kopen wordt snel een gewoonte.  

Welk moment of welke ontmoeting zal je bijblijven?

Zo’n moment heb ik nog niet echt gehad, ik ben er ook niet bij wanneer de mensen mijn koffies komen consumeren. Ik spreek er wel over met anderen. Wanneer ik hoor dat zij een uitgestelde consumptie doneren telkens ze een Enchanté-sticker zien hangen, blijft dat me bij. Dat wil immers zeggen dat Enchanté groeit en dat de wereld een mooiere plek wordt.
 
 

Welk cliché rond dak- en thuislozen wil je de wereld uit helpen?

Het beroert me als ik zie hoe mensen die 'anders' zijn en niet behoren tot de meerderheid hun menselijkheid verliezen. We negeren hen vaak, maar we mogen niet vergeten dat zij evenveel mens zijn als jij en ik. Ze hebben gevoelens, hopen, dromen en mensen die ze graag zien. We mogen de mens achter de dakloze niet vergeten. Zij verdienen ook een glimlach.

Wat betekent solidariteit voor jou?

De wereld met een glimlach tegemoet stappen en complimenten geven zonder iets terug te verwachten, kan al een kleine revolutie doen ontwaken. Het kan een tegengif zijn voor al de negativiteit in de wereld. Wees gewoon lief voor je medemens.

Kan je Enchanté in drie woorden beschrijven?

Essentieel, laagdrempelig en warm.
 

 

TRAKTEER JIJ OOK EENS EEN UITGESTELDE KOFFIE? 

Kreeg je bij het lezen van dit bericht zin om ook iemand in nood op een uitgestelde consumptie te trakteren? Dat kan! Stap naar een van onze handelaars en bestel er eentje. Wij, maar vooral de mensen die het nodig hebben, zullen je dankbaar zijn.


Enchanté vzw

info@enchantevzw.be