"Gaan mensen daar niet van profiteren?" Dat is helemaal niet het geval

Roel_van_cafe_De_Roos
gepubliceerd op 18/03/2019

Enchanté , Roel!

Roel Van Hoecke is 34 jaar oud en woont in Gent. Hij engageert zich al sinds onze oprichting als hartelijke handelaar. Vroeger had hij een jazzcafeetje in het stadscentrum. Samen met Gustaaf Potgieter nam hij 4 jaar geleden een volkshuis over in de Gentse wijk Heilig-Hart. Ze richtten er het gezellige café De Roos in op. De locatie van het café is zeer interessant: het ligt op het kruispunt tussen jonge gezinnen die zich nestelen aan de rand van de stad en het sociaal wooncomplex Scheldeoord. Al vanaf de oprichting mikken de heren op een mix van deze twee doelgroepen in het café. Dit lukt hen naar eigen zeggen behoorlijk goed. Ze startten met schappelijke prijzen voor zowel hun dranken als dagschotels. Toch komen de uitbaters tot de vaststelling dat het restaurantgedeelte vooral de jonge gezinnen bereikt. Voor velen is €10 voor een verse dagschotel toch nog te veel of drinken ze met hun beperkte beschikbare budget dan liever vijf pintjes.

Hoe maakte je kennis met Enchanté? 

Ik maakte voor het eerst kennis met Enchanté via de Vooruit. Wat later zijn Marie en Rebekka zelf in De Roos binnengestapt en ik was direct enthousiast om mee te gaan in hun pilootproject. In het begin waren ze zelf zeer voorzichtig, alsof ze hun project stap voor stap wouden introduceren en vooral laagdrempelig wouden houden, maar ik kon me meteen in het volledige pakket vinden en wou ook met De Roos zo ver mogelijk in onze hulp-of dienstverlening gaan.

 
 

Waarom sloot je je aan en wat is je missie als hartelijke handelaar?

Wij sloten ons aan op het Enchanté-netwerk om de connectie met de buurt te behouden. Ons gebouw was vroeger een echt volkshuis en er werd van alles georganiseerd. Toen het Enchanté-project kwam, paste dit perfect met de doelstellingen die we aanvankelijk voor de Roos hadden. Er zijn echt wel wat mensen die nood hebben aan een extra steuntje en met de Roos zitten we in de positie dat we op een toffe en comfortabele manier mensen effectief kunnen helpen. Het Enchanté-project maakt dit alleen maar eenvoudiger en zorgt ervoor dat we mensen bereiken die anders nooit de weg naar onze zaak zouden vinden. Het zorgt ook voor een bewustwording onder de klanten die het financieel niet lastig hebben. Op een infoavond van Enchanté rond uitgestelde koffies, georganiseerd in en voor de klanten van De Roos, kwam heel vaak de vraag “Gaan mensen daar niet van profiteren?” Dat is helemaal niet het geval. Als je het niet nodig hebt, vraag je niet om een uitgestelde koffie. De drempel om hulp te vragen is niet evident. Enchanté neemt alvast die schroom een stuk weg. Hoewel het zeker nog een uitdaging is om die drempel verder te verlagen, gaat dit veel verder dan het klassieke bedelen. Je geeft iemand gezelligheid, een gesprek en erkenning.


"Persoonlijk heb ik het al altijd heel tof gevonden om mensen te helpen en nu zitten we in een positie dat we het ook echt kunnen."
 

K

omen er veel mensen de diensten gebruiken?

We liggen relatief ver uit het centrum en hebben nog maar twee echte daklozen over de vloer gehad, wat op zich positief is… Zij kwamen voor een bepaalde periode regelmatig langs en apprecieerden niet alleen dat ze hier gratis iets konden eten en drinken maar ook dat ze zich eens ergens anders dan in een opvangcentrum konden opwarmen. Hier hoeft niemand zich te schamen en het is geen plek waar je alleen maar ongelukkiger wordt. In de Roos babbelt iedereen met iedereen. Een praatje slaan met iemand die geen sociaal werker is, en er dus niet voor betaald wordt, lijkt me een verademing. Als dakloze wordt je op straat vooral genegeerd. In de context van een café en het enchanté-project ligt dit anders. Misschien is dat wel de belangrijkste verwezenlijking van Enchanté. De normale interacties tussen daklozen en reguliere klanten en de vooroordelen die dit weghaalt.

Het moet een drietal maanden geleden zijn dat iemand die geen dak boven het hoofd heeft langskwam. Momenteel zijn er een paar mensen van de sociale woonblokken in de buurt, die waarschijnlijk door een OCMW-medewerker getipt geweest zijn, die langskomen en gebruik maken van het netwerk. Er zijn vast en zeker meer mensen uit de buurt die het kunnen gebruiken. Hopelijk bereiken we hen ook in de toekomst. 

Enchanté plant met enkele sociale partners een soort kroegentocht om hen kennis te laten maken met het netwerk. Dit zou voor meer toeleiding en verspreiding moeten zorgen. In de koudste momenten van de winter, vond men blijkbaar vooral de weg naar de Vooruit. Klanten vragen ook vaak of die uitgestelde koffies werkelijk geconsumeerd worden. De betrokkenheid zou enkel groter worden als dit frequenter gebeurde.


“Als dakloze wordt je op straat vooral genegeerd. In de context van een café en het Enchanté-project ligt dit anders. Misschien is dat wel de belangrijkste verwezenlijking van Enchanté.”
 

Welk moment of welke ontmoeting zal je bijblijven?

De eerste ontmoeting met een dakloze via het Enchanté-project was er meteen een die tegen al mijn vooroordelen indruiste. Een jongeman van ongeveer 35 jaar. Je kon nergens uit afleiden dat hij geen woning had. Goed gekleed, grappig en intelligent.

Zijn grootste probleem als thuisloze was dat had het gevoel dat hij niemand kon vertrouwen. De weinige spullen die hij had waren nergens veilig. Na enkele gesprekken kwamen zijn psychische problemen snel naar boven. De verdraaiingen van de werkelijkheid, een onrealistische wereldbeeld en bijhorende toekomstdromen. Met de juiste medische hulp was deze man ongetwijfeld nooit in deze situatie beland. Ik kwam hem onlangs tegen en het leek een stuk beter met hem te gaan. Het is leuk te denken dat het Enchanté, samen met enkele nieuwe mensen rondom hem die hij wel kon vertrouwen, hiertoe bijgedragen hebben.


"Je kon nergens uit afleiden dat hij dakloos was. Goed gekleed, grappig en intelligent."

Welk cliché rond dak- en thuislozen wil je de wereld uit helpen? 


Ik wil het cliché dat alle dak- en thuislozen stinken de wereld uit helpen. We vreesden aanvankelijk dat als we -worstcase scenario- overspoeld zouden worden door thuislozen dit misschien andere klanten zou wegjagen. Dit is echter totaal niet het geval geweest. Integendeel: Er kwam tot op heden nog niemand over de vloer die er onverzorgd bij liep. Het zijn vaak ook interessante en slimme mensen die al iets hebben meegemaakt. Een ideale gesprekspartner op café!
Kan je Enchanté in drie woorden beschrijven? 

Enthousiast, solidair en verbindend.
Wat betekent solidariteit voor jou? 

Alle kleine beetjes helpen. Honger of oorlog kunnen we moeilijk eigenhandig uit de wereld helpen. Ik vind mijn eigen goesting kunnen doen zeer belangrijk. Ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen hun eigen goesting kunnen doen is dan misschien een mooi streven. 

Welk advies heb je voor handelaren die nog niet aangesloten zijn? 

Niet twijfelen. Breed sociaal verankerd zijn, maakt je zaak alleen maar boeiender.

 

Zelf iemand trakteren?

Wil je zelf graag iemand op een uitgestelde koffie of maaltijd trakteren? Alle nodige info vind je hier.

 Stephanie Beelen 

Brugse student van 21 jaar oud die ons team enkele maanden lang versterkt als stagiair. Ze studeert marketing en zit momenteel in haar derde en laatste jaar. Naast haar opleiding is ze een levensgenieter die gelukkig wordt van de kleine dingetjes.

Enchanté vzw

info@enchantevzw.be