Al méér dan 110 burgers maken de winter dat tikkeltje warmer

w1440h600zcCq85_Vrijwilligers
gepubliceerd op 10/02/2019

Ook al doen de ijzige wind en koude temperaturen je waarschijnlijk anders vermoeden, toch loopt sinds 19 november 2018 de WARME WINTER in Gent. Op twee locaties in de stad kunnen dak- en thuislozen dagelijks terecht om te rusten, een kom dampende soep te slurpen of een babbeltje te doen. Voor dit initiatief slaat Stad Gent de handen in elkaar met SIVI, CAW, OCMW Gent, Refu Interim, Foodsavers & Enchanté. Hiernaast steunt de actie ook op hulp van vrijwilligers. Met veel trots en blijdschap delen wij mee dat er de laatste 11 weken al méér dan 110 Gentse vrijwilligers de helpende hand aanboden om Warme Winter mogelijk te maken. 


Niet enkel de bezoekers komen uit verschillende hoeken, maar ook bij de vrijwilligers is er een grote diversiteit. De rol van Refu Interim en Enchanté is om vrijwilligers in teams te voorzien die de professionals van SIVI en CAW dagelijks ter plaatse bijstaan. Elke geïnteresseerde kan zich inschrijven via onze website en beslist zelf of hij een vrijwilligersvergoeding wilt ontvangen of niet. (voorlopig volzet). 


“Vluchtelingen, mensen uit het bedrijfsleven, dak- en thuislozen, stadsmedewerkers, studenten, werklozen, sociaal werkers, gepensioneerden … elke dag is het een verrassing wie er samen groenten snijdt en koffie zet.”  

Van hobbykoks tot praatgrage gezelligaards en creatievelingen die bordjes timmeren om gezinnen de weg te wijzen naar een kom dampend hete soep, iedereen vindt wel een manier om zijn of haar steentje bij te dragen. Al méér dan 110 Gentenaren kwamen de afgelopen weken helpen. Vluchtelingen, mensen uit het bedrijfsleven, dak- en thuislozen, stadsmedewerkers, studenten, werklozen, sociaal werkers, gepensioneerden... elke dag is het een verrassing wie er samen groenten snijdt en koffie zet. 

Voor de overgrote meerderheid van onze vrijwilligers blijkt de ervaring zeer positief. Voor de één doet het deugd om eens de handen uit de mouwen te steken of de comfortzone te verlaten, de ander leert eens nieuwe mensen kennen of kan zijn ervaringsdeskundigheid inzetten. Zo lezen wij: 


“Vooraf was ik best wat zenuwachtig. Maar eens daar genoot ik van het meehelpen, iets kleins doen, en zo toch iets zijn/betekenen voor mensen. Ik genoot ook vooral van de ongedwongen sfeer.”

De Warme Winter loopt nog tot eind maart, toch is de vrijwilligersplanning (gelukkig) voorlopig volgeboekt. Op onze vrijwilligerspagina kan je wel je gegevens achterlaten en trommelen we je op bij toekomstige activiteiten.  


Een ding is zeker, er hangt heel wat sociaal engagement in Gent. De Warme Winter aanwakkeren doen we immers samen! Vrijwilliger Lennart geeft nog een dikke pluim aan alle medewerkers van Warme Winter: "Het was een uitermate goede ervaring: leerrijk, warm, perspectief-verruimend, ontnuchterend, … Doe zo verder! Jullie doen fan-tas-tisch werk!” 

6

Elvira De Cauter

Deze enthousiaste dame volgt de vrijwilligerswerking voor de Warme Winter op. Op die manier loopt de planning gesmeerd en wordt er gewaakt over de diverse samenstelling van de groep medewerkers. Naast Enchanté is Elvira gezondheidswerker bij Wijkgezondheidscentrum De Punt.

 

Enchanté vzw

info@enchantevzw.be