We winnen de Vlaamse Cultuurprijs voor sociaal-cultureel volwassenenwerk!

ultimaheader
gepubliceerd op 29/09/2021

En de Ultima voor sociaal-cultureel volwassenenwerk gaat naaar… Enchanté! 

Deze Vlaamse Cultuurprijs staat volledig in het teken van jullie: al die hartelijke handelaars, die geëngageerde sociale partners, die fantastische vrijwilligers en ambassadeurs en al die mooie mensen die volop uitgestelde diensten trakteren of gebruiken… 

De Ultimas worden uitgereikt door de Vlaamse Overheid. Winnaars worden geselecteerd door een onafhankelijke jury en amai, we willen hun mooie woorden maar al te graag met jullie delen!  

"Enchanté empowert en laat mensen in hun waardigheid."

“Enchanté neemt een plaats in naast de bestaande opvang- en ondersteuningsinitiatieven die relevant en onmisbaar blijven, maar gaat een stap verder. In plaats van mensen in kwetsbare situaties op te vangen in afzonderlijke voorzieningen, biedt het mensen dat waar ze misschien nog het meeste nood aan hebben: een plaats midden in de samenleving, als volwaardig deel van de gemeenschap.” 

Daar gaat het uiteindelijk om: die warme plekjes creëren waar iedereen welkom is. En met iedereen bedoelen we ook echt iederéén. “Enchanté empowert en laat mensen in een moeilijke situatie in hun waardigheid. Het is deze emancipatorische visie op inclusie die de jury waardeert en wil bekronen. De organisatie richt zich niet op specifieke doelgroepen, maar ontwikkelt een aanbod dat voor iedereen toegankelijk is en wel inspeelt op de noden van kwetsbaren in de samenleving. Enchanté formuleert een innovatieve oplossing die mensen in een kwetsbare positie opnieuw te betrekt bij de samenleving.”  

Maak de wereld een beetje mooier 

De winnaars van de Ultimas werden persoonlijk verrast met hun prijs. Voor Enchanté werd een stiekem bezoekje aan Lokaal gepland, met een mooie video als resultaat - bekijk ‘m onderaan! “Voor mij is dit mijn manier om de wereld een beetje mooier te maken. Mijn hart wordt er warm van om mensen te helpen die het moeilijk hebben”, zo vertelt hartelijke handelaar Arno.  

Ontdek de reactie van Arno in deze video

‘t Zal wel zijn dat ons hart hier warm van wordt! Al die mensen die Enchanté over heel Vlaanderen laten bruisen, of het nu ‘anciens’ zijn die sinds het prille begin meedoen, of mensen die zich nog maar net in Enchantéer ontpopten: merci, merci, merci. 

De erkenning van deze prijs doet deugd, maar weten dat we samen sociale muurtjes slopen en die warme verbinding mogelijk maken: dát ontroert en motiveert ons het meest om verder te gaan. Daar valt geen prijs op te plakken.  


Enchanté vzw

info@enchantevzw.be